Fermierii din Republica Moldova trebuie să se asocieze în organizații sau asociații cu profil agricol, să-și aleagă lideri puternici, care să-i reprezinte, și să se documenteze despre tot ce înseamnă legislația europeană ca să beneficieze de fonduri și subvenții europene, notează moldova1.md.
Sunt doar câteva dintre sfaturile vicepreședintelui Asociației Fermierilor din România (AFR), Ion Cioroianu, care ne-a vorbit într-un interviu despre experiența țării vecine și schimbările pe care le-a produs în agricultură aderarea la blocul comunitar.
Creșterea subvențiilor și investițiilor în agricultură sunt printre cele mai vizibile efecte ale aderării la Uniunea Europeană, afirmă expertul în agricultură.
‹ adv ›
Potrivit lui, în cei 17 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, subvențiile fermierilor au crescut de la 70-80 de euro per hectar, în 2007, la 150-200 de euro, în 2024.
Pe lângă subvenții, Uniunea Europeană are și un alt mecanism financiar prin care sprijină fermierii – investițiile pentru proiecte de dezvoltare rurală.
Facilitățile versus provocările integrării europene pentru sectorul agricol
Libertatea de circulație și accesul pe cea mai mare piață, de circa 500 de milioane de consumatori, sunt alte câteva beneficii pe care le presupune aderența la blocul comunitar, spune vicepreședintele AFR, care atrage atenția însă și la unele dezavantaje și provocări.
Ce ar putea învăța fermierii de la noi din experiența celor de peste Prut?
Vizite de studiu în alte țări europene, preluarea experienței de la alți agricultori europeni și asocierea în organizații sau asociații de profil sunt printre principalele sfaturi pe care Ion Cioroianu le are pentru agricultorii moldoveni.
Europarlamentarul Dacian Cioloș: R. Moldova să racordeze legislația națională la cea comunitară
Procesul de pregătirea pentru aderare presupune nu doar racordarea legislației naționale la cea comunitară, ci și restructurări, dar mai ales investiții în sectorul agricol, a subliniat fostul Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, într-un interviu pentru Teleradio Moldova.
În momentul în care piața europeană se va deschide complet pentru produsele moldovenești, producătorii autohtoni vor trebui să devină competitivi pe piața europeană și să facă față concurenței cu producători din alte state UE.
Amintim că Republica Moldova va începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie, când va avea loc prima conferință interguvernamentală.
Anunțul a fost făcut de președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Ambasadorii celor 27 de țări ale Uniunii Europene și-au dat vineri „acordul de principiu”.
În acest context, liderii europeni au dat asigurări că vor fi alături de țara noastră în parcursul spre marea familie europeană.
Comentarii