luni, 7 octombrie, 2024
14.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVictor Cazacu, Pro Inedit: Achiziționăm fructe și legume de la fermierii locali în cantități...

Victor Cazacu, Pro Inedit: Achiziționăm fructe și legume de la fermierii locali în cantități nelimitate

Recomandate

Compania Pro Inedit, care a înființat și deschis Centru Logistic din satul Domulgeni, raionul Florești, adaptat pentru necesitățile producătorilor de fructe și legume, achiziționează, în cantități nelimitate, marfă de la fermierii locali.

Victor Cazacu, manager Pro Inedit SRL, menționează că marfa livrată de producătorii agricoli este recepționată în baza condițiilor de calitate, ulterior este depozitată și unită în mai multe loturi omogene care se exportă către piața de bază. 

pro inedit

„În cadrul Centrului Logistic activează un colectiv care se ocupă de toate procesele ce urmează după recepționarea fructelor și legumelor cum ar fi: sortare, ambalare, depozitare. Producătorul nu mai are necesitatea de a angaja personal suplimentar pentru operațiunile amintite mai sus, inclusiv dispare și necesitatea de a dispune de un spațiu de stocare/depozitare.

Marfa se achiziționează în baza contractelor, care se semnează atât pe un termen de scurtă durată, cât și de lungă durată. Produsele livrate se achită conform contractului și doar prin virament bancar, în termen de 30-45 de zile din momentul recepției”.

Managerul companiei Pro Inedit a specificat că, fructele și legumele care se achiziționează sunt exportate pe piețele din Țările Arabe, Africa sau UE. Piețele de export depind de marfa achiziționată. 

„De exemplu, struguri nu vor fi exportați în Arabia Saudită sau Africa, ci în UE. 

Achiziționăm practic tot spectru de fructe și legume, care se cresc în țara noastră, iar producătorii trebuie doar să asigure livrarea până la depozit. Totodată, în cazul în care fermierul nu are posibilitatea de a livra produsul său, nu dispune de transport, atunci putem asigura și transport. Desigur că, acest serviciu se achită”. 

victor cazacu

Victor Cazacu îndeamnă producătorii agricoli să atragă o atenție deosebită asupra momentului de recoltare a fructelor pentru a evita dificultățile ulterioare. 

„La moment, în Republica Moldova producătorii de mere se confruntă cu o problemă legată de faptul că foarte multe mere deja sunt supramaturate. Cred că, pe parcursul lunilor septembrie – octombrie vor fi livrări masive de mere la prelucrare către fabricile de suc.

Cu regret, o parte dintre producători încă nu au conștientizat acest fapt și continuă să depoziteze toate fructele, inclusiv cele necalitative. La fel, s-a întâmplat și în cazul prunelor, care au fost depozitate în cantități foarte mari, iar circa 30 – 40% sunt deja livrate la prelucrare. Motivul principal al acestor dificultăți apar din cauza că producătorii nu cunosc toate condițiile pe care trebuie să le respecte pentru ca produsul să fie pus la păstrare”.

Potrivit lui Victor Cazacu, Compania Pro Inedit este cea mai mare companie din Republica Moldova ce exportă fructe în Israel. Exportatorul spune că, la fel, ar putea exporta și roșii pe această piață. 

„Chiar dacă Israel este o țară producătoare de roșii, însă nu produc tot anul și nu au roșii crescute la sol, respectiv, sunt interesați să importe astfel de roșii din UE. Israel nu deschide niciodată drept de import la un produs de care nu are nevoie”. 

Compania colaborează atât cu producătorii mici, cât și cu cei mari, astfel că producătorii mici, care dispun de cantități mici de producție, au posibilitatea de a o livra către Centrul Logistic, unde marfa este omogenizat.

„Țin să remarc că, atunci când este încărcată într-un camion pentru export, fiecare cutie este marcată cu date despre producător. Dispunem de un soft performant, care ne permite să realizăm acest lucru.

Trasabilitatea fiecărui produs este strict urmărită și în cazul în care apar probleme noi cunoaștem cine este producătorul. Atunci când are loc sortarea, marfa este ambalată și în ambalaje diverse, pentru fiecare tip de produs și pentru fiecare țară în parte”.

Victor Cazacu a mai adăugat că, la moment, nu există probleme cu comercializarea mărfii deoarece piața este foarte diversificată. Unica cerință față de producători este ca să livreze un produs de calitate. 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale