‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
41.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPomicultori din Moldova, în Spania pentru a analiza noi soiuri și tehnologii

Pomicultori din Moldova, în Spania pentru a analiza noi soiuri și tehnologii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 17-21 iunie, un grup de 15 specialiști în horticultură, producători și exportatori de fructe din cadrul asociației Moldova Fruct a efectuat o vizită de studiu în regiunile Catalonia și Aragon din Spania.

Această inițiativă, organizată cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și partenerilor spanioli Viveros Veron și Altinco Agro, a avut ca scop îmbunătățirea practicilor agricole și promovarea inovațiilor în sectorul horticol din Republica Moldova.

Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu soiuri și portaltoaie rezistente la boli și dăunători, adaptate la condiții de stres hidric, importante în condițiile schimbărilor climatice.

‹ adv ›

De asemenea, s-au stabilit relații cu amelioratori și producători de material săditor, ceea ce deschide oportunități de colaborare pe dimensiunea introducerii de soiuri noi în Moldova.

„Am descoperit soiuri noi de fructe sâmburoase care nu doar că au o perioadă de viață mai lungă la raft și sunt rezistente la transportare, dar și impresionează prin colorația atractivă. Aceste caracteristici ar oferi noi oportunități pentru exportatorii moldoveni pe piețele externe”, a declarat Roman Jucovschi, specialist agrobusiness Moldova Fruct.

Membrii delegației moldovenești au aflat și despre managementul integrat de protecție a culturilor, ce minimizează utilizarea pesticidelor și asigură reducerea reziduurilor în fructe, îmbunătățind astfel calitatea produselor.

În cadrul vizitei au fost demonstrate tehnologii moderne de recoltare și post-recoltare, care îmbunătățesc eficiența proceselor și reduc costurile de producere, precum și metode avansate de ambalare pentru a satisface cerințele de pe piețele internaționale.

„Am ales Spania pentru această vizită datorită experienței sale bogate în producerea fructelor sâmburoase și în dezvoltarea de soiuri rezistente la secetă. Spania este un exemplu în implementarea de tehnologii avansate de irigare și soluții moderne de post-recoltare, aspecte necesare de îmbunătățit în cadrul sectorului de fructe moldovenesc.

Dincolo de progresele noastre, avem încă multe de învățat de la partenerii noștri spanioli. Este important să ne concentrăm serios pe fructele sâmburoase, preluând practica utilizării preparatelor cu componente vegetale care nu lasă reziduuri, dar care oferă rezultate foarte bune.

De asemenea, trebuie să îmbunătățim metodele de păstrare a fructelor și să adaptăm ambalajele la cerințele consumatorilor. Doar prin adoptarea acestor practici avansate, vom putea să creștem competitivitatea fructelor moldovenești pe piețele internaționale,” a subliniat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct.

‹ adv ›

Această vizită a oferit participanților o perspectivă clară asupra tehnologiilor și practicilor care pot fi implementate în Republica Moldova pentru a crește competitivitatea fructelor din Moldova și capacitatea de export pe piața europeană. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›