‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriActivitatea sanitară veterinară va fi reglementată de o lege nouă, racordată la standardele UE

Activitatea sanitară veterinară va fi reglementată de o lege nouă, racordată la standardele UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O nouă lege care va asigura standarde înalte de sănătate animală și de sănătate publică a fost adoptată de deputați în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Proiectul propune armonizarea legislației naționale cu legislația UE în domeniul sanitar-veterinar, angajament asumat de țara noastră prin Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Documentul are ca scop asigurarea standardelor înalte de sănătate animală și de sănătate publică, prin stabilirea normelor de prevenire și control al bolilor animalelor transmisibile la animale și la om, realizarea siguranței  produselor alimentare, a hranei pentru animale și protecția teritoriului țării față de bolile infecțioase prin organizarea activității sanitare veterinare.

‹ adv ›

De asemenea, proiectul prevede responsabilitățile în ceea ce privește sănătatea animală,  măsurile de control al bolilor, cerințele privind utilizarea medicamentelor de uz veterinar, dar și norme de identificare și înregistrare a animalelor sau a unor produse de origine animală, precum și cele privind certificarea și urmărirea transportării acestora.

Noua lege reglementează și procedura de eliberare a autorizației sanitare veterinare de funcționare, care va fi emisă de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). 

Anterior, proiectul de lege privind activitatea sanitară veterinară a fost supus consultărilor publice pe platforma Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, cu participarea reprezentanților ministerului de profil și ai altor instituții din domeniu.

‹ adv ›

Documentul a fost supus și expertizei de compatibilitate cu legislația europeană.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›