Numeroase rapoarte sunt așteptate în următoarele zile. Acestea ar trebui să dea un impuls piețelor de mărfuri agricole în această săptămână.
Recent, relegate pe plan secundar din cauza presiunii din sectorul economic, culturile recâștigă treptat terenul, ceea ce a făcut ca grâul pe Euronext să închidă peste nivelul de 225 €/t, decembrie 2024.
UkrAgroConsult menționează că prețul pentru boabele de soia pe bursa din Chicago și-au revenit vineri, după ce în sesiunea precedentă au atins cel mai scăzut nivel din septembrie 2020, deși contractul urma să înregistreze a doua scădere săptămânală consecutivă.
Franța continuă să raporteze prognoze mai scăzute
La câteva zile după Argus Media, Ministerul Agriculturii din Franța a dezvăluit amploarea dezastrului din Franța, raportând recolta de grâu la cel mai scăzut nivel din aproape 40 de ani, la 26,32 milioane de tone.
Vor fi necesare ajustări suplimentare în lunile următoare, dar reducerea rămâne drastică: luna trecută, Agreste a raportat o producție de 29,65 milioane de tone. Pentru alte culturi au fost raportate:
- Grâu dur: 1,19 Mt vs. 1,30 Mt în iulie
- Orz de toamnă: 7,17 Mt vs. 8,02 Mt
- Orz de primăvară: 3,23 Mt vs. 3,26 Mt
- Rapiță: 3,94 Mt, neschimbată.
Pentru prima dată în acest sezon, organizația a publicat o estimare pentru culturile de primăvară, cu 14 Mt pentru porumb, comparativ cu 12,92 Mt anul trecut, și 1,85 Mt pentru floarea-soarelui, comparativ cu 2,06 Mt în 2023.
Oferta europeană – redusă pentru toate cerealele. Producția României, estimată la 7,5 Mt
Potrivit Agritel, oferta europeană este în mod natural redusă pentru toate cerealele, având în vedere că producția de porumb a României ar putea, din păcate, să scadă sub 7,5 milioane de tone, având în vedere condițiile actuale ale culturilor.
Între timp, cererea a crescut odată cu finalizarea licitației din Algeria. Originea din regiunea Mării Negre pare mult mai bine poziționată decât originea din Europa de Vest.
Egiptul, la rândul său, va anima începutul săptămânii, cu oferte care trebuie depuse astăzi pentru perioadele de încărcare până în aprilie – o premieră pentru GASC.
Operatorii din SUA – în așteptarea raportului USDA
Operatorii din SUA vor fi concentrați pe publicarea raportului USDA de diseară, cu multe ajustări așteptate. Printre punctele de interes, vom urmări cu atenție situația porumbului, unde potențialul SUA este încă bun pentru sezon.
Producția din SUA va fi, așadar, un punct cheie și ar putea avea un impact asupra tuturor produselor. Se așteaptă randamente mai mari și suprafețe recoltate mai mici.
Aceeași situație se aplică și pentru soia, unde oferta ar putea câștiga volume. În același timp, cererea va fi un factor cheie, deoarece ultimele săptămâni au arătat vânzări slabe, în special din cauza absenței Chinei.
În ceea ce privește grâul, USDA nu va avea de ales decât să-și revizuiască bilanțul pentru Europa, în special după reducerile de producție din Franța și Germania.
Rusia va fi, de asemenea, în centrul atenției, având în vedere importanța țării în peisajul exporturilor globale.
Este de remarcat faptul că, taxele de export în această țară continuă să scadă drastic, apropiindu-se de zero, comparativ cu peste 30 $/t acum câteva săptămâni.
Cu pozițiile net scurte încă ridicate pentru acest sezon, operatorii ar putea face ajustări după publicarea rapoartelor USDA, CONAB și MPOB.
Comentarii