‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 13 august, 2024
33.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDrumul strugurilor pe piețele externe. Maria Vedrașco: Anual, investim 400-500 de mii de euro

Drumul strugurilor pe piețele externe. Maria Vedrașco: Anual, investim 400-500 de mii de euro

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii autohtoni înregistrează rezultate remarcabile la export pe piețele externe. Printre produsele de apreciat se numără și strugurii, iar unul dintre elementele de bază pentru succes sunt munca zilnică și investițiile realizate an de an.

Pentru Cooperativa de Întreprinzător ”VED-MAR AGRO”, drumul strugurilor pe piețele externe nu a fost deloc ușor. Primele investiții importante în infrastrctura post-recoltă au fost făcute în 2015, apoi, au urmat an de an noi achiziții pentru îmbunătățirea condițiilor, obținerea certificărilor necesare.

Maria Vedrașco, președintele cooperativei, menționează că la moment au 14 muncitori în echipă, care lucrează tot anul, începând de la lucrările în câmp și până la depozitarea recoltei.

„În mare parte, realizarea investițiilor a fost posibilă asociindu-ne. În acest mod, poate fi accesat mai ușor suportul proiectelor ce oferă suport, iar fiecare își asumă o parte din responsabilități.

Valoarea totală a afacerii este de circa trei milioane de euro. Evident, fără suportul statului, proiectelor din sector, nu am fi reușit să punem pe picioare o astfel de realizare. În fiecare an, avem investiții de circa 400-500 de mii de euro, în mare parte, disponibili prin intermediul creditelor, dar și aportului fiecărui membru.

Atât gopodăriile țărănești din cooperativă cât și cooperativa în sine s-a dezvoltat mult datorită subvențiilor. Producem struguri în sistem intensiv pentru a avea o productivitate înaltă. Obținând o recoltă mai mare ne permitem să oferim și mai mult suport angajaților, sub forma unor salarii mai atractive”.

‹ adv ›

Pe lângă spațiul de depozitare și echipamentului necesar pentru sortarea și ambalarea strugurilor, în plantațiile de viță de vie la fel au fost realizate investiții importante.

„Sistemul antiploaie instalat la vița de vie permite și crearea unor condiții mai bune pentru muncitori, care nu mai sunt nevoiți să lucreze în soare”, menționează Maria Vedrașco.

Cooperativa dispune de un bazin de acumulare al apei, cu o capacitate de trei mii de tone.

„Acumulăm atât apa de ploaie cât și apa de suprafață, pentru a o utiliza ulterior la irigare”.

Strugurii produși de cooperativă și fermierii cu care colaborează au fost exportați pe piața UE, dar și SUA.

„Pe piața europeană exportăm anual circa 1600-2000 de tone de struguri, atât din propria plantație, cât și strugurii obținuți în baza aceleiași tehnologii de la producători cu care colaborăm”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›