‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 septembrie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermieri din sudul țării, nevoiți să vândă tehnica agricolă pentru a achita datoriile

Fermieri din sudul țării, nevoiți să vândă tehnica agricolă pentru a achita datoriile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta este o problemă agravantă care afectează în mod direct agricultorii și producția agricolă. În ultimii ani, schimbările climatice au intensificat perioadele de secetă, reducând semnificativ volumul precipitațiilor în timpul sezonului de vegetație.

Acest fenomen are un impact major asupra culturilor de bază, ceea ce duce la scăderea randamentelor și, implicit, la pierderi economice considerabile pentru fermieri.

Seceta și prețurile scăzute, o combinație fatală

Astfel, după câțiva ani în care situația din regiune a pus presiune în special asupra prețurilor cerealelor și oleaginoaselor, logisticii, acestea fiind combinate cu seceta, mulți fermieri, în mare parte din sudul țării, sunt nevoiți să vândă tehnica agricolă sau chiar să-și închidă afacerile din cauza că nu mai au resurse financiare.

‹ adv ›

Vânzarea echipamentelor agricole – ultima soluție pentru fermierii împovărați de datorii

Anterior, am scris despre faptul că unor fermieri din Cahul le-au fost preluate recoltele direct din câmp de către creditori.

Aceste cazuri sunt tot mai frecvente, deoarece majoritatea fermierilor din zona de sud nu au resurse. Anunțurile cu tehnică agricolă de vânzare sunt publicate tot mai des de către fermieri.

„Am procurat acum doi ani tractorul și utilajul pentru a întreține solul în condiții mai grele. Acum, îl vindem deoarece avem datorii la bănci pe care nu ni le putem onora din cauza lipsei resurselor. Îi înțelegem valoarea, dar nu avem o altă soluție”, menționează Gheorghe Jurcanu, agricultor din Cahul.

Într-o situație similară se află mai mulți fermieri, iar prețurile în scădere oferite pentru recoltele acestora, în mare parte, nu acoperă costurile de producție care în ultimii ani au crescut considerabil.

‹ adv ›

Investițiile în irigații și agricultura conservativă – o soluție imposibilă pentru mulți fermieri

Pentru a face față secetei, agricultorii ar trebui să investească în tehnologii conservative și de irigare, care însă necesită costuri ridicate și infrastructură adecvată, ce, la moment, nu pot fi acoperite în majoritatea zonelor.

Majoritatea soluțiilor ce ar reduce impactul secetei necesită sprijin financiar și logistic din partea statului și a organizațiilor internaționale. Această afirmație corespunde atât cu viziunea fermierilor, cât și experților din sector.

Asociația Forța Fermierilor solicită intervenția urgentă a guvernelor UE și SUA

La finele lunii august, Asociația Forța Fermierilor a înaintat o adresare către ambasadele și guvernele statelor UE și SUA, cu solicitare de intervenție și sprijin pentru soluționarea situației din agricultura.

‹ adv ›

Pe lângă cele menționate, asociația mai susține următoarele:

„Sacrificiul agricultorilor din Moldova de a permite tranzitul a 95% din cerealele ucrainene pe teritoriul nostru, supraaglomerând căile logistice, cumulat cu intervenția foarte tardivă a Guvernului de a introduce importul controlat al cerealelor ucrainene au cauzat pierderi financiare enorme tuturor agriculturilor din Moldova și, în final, bugetului de stat din acest an. Seceta și temperaturile aride au lăsat agricultorii fără roadă, fără bani și cu datorii enorme la bănci și furnizori.

Eventualele proteste ale agricultorilor pot fi speculate de forțele anti-europene și să deturneze Republica Moldova de la calea Intergrării Eruopene. Astfel, solicităm intervenția de urgență”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›