‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Chisăliță: Un export de fructe necalitative înseamnă preț mai mic oferit ulterior pentru...

Gheorghe Chisăliță: Un export de fructe necalitative înseamnă preț mai mic oferit ulterior pentru toți producătorii noștri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Gheorghe Chisăliță împreună cu Ciprian Țopa gestionează compania EcoLogistic Group SRL, care, începând cu anul 2017, exportă fructe moldovenești în mai multe țări.

Principalele destinații pentru fructele crescute în Moldova sunt țările UE (Franța, Germania, Țările de Jos, Letonia, Polonia, România), dar și Belarus, Ucraina. Anual, compania exportă circa 3000 de tone de fructe. 

Dispun de un depozit pe care îl închiriază și acolo are lor achiziționarea fructelor de la producătorii autohtoni, sortarea manuală și ambalarea. 

„Este destul de complicat să ajungi cu produsele noastre pe piețe mai puțin tradiționale, mai ales că suntem încă foarte puțin cunoscuți, nu suntem încă cotați ca și țară cu statut de producător și exportator de fructe. De obicei, fructele noastre sunt vândute sub o altă țară de origine. În Franța, compania noastră are o companie fiica – Terra Moldova SAS care vinde pe teritoriul acestei țări”. 

‹ adv ›

Producătorii autohtoni, ar trebui să facă tot posibilul pentru a obține certificate de calitate recunoscute în țările europene, inclusiv, să instaleze sisteme de irigare, care să îi ajute să obțină fructe de calitate, ne-a spus Gheorghe Chisăliță. 

„Achiziționăm fructe și struguri din centrul și partea de sud a țării. Un producător, care dorește ca produsul său să fie apreciat și să ajungă pe piețe mai puțin cunoscute, trebuie să crească un produs de calitate cu un preț corect pentru marfa lui”. 

Anul curent este un an foarte complicat, spune exportatorul. În plus, recolta este cu circa 30-40% mai mică față de anii precedenți, iar calitatea este mai proastă.

„Cantitățile sunt foarte limitate. Prețurile la produsele moldovenești, dacă vorbim de struguri și prune, sunt relativ mari și nu pot concura pe piețele europene. În anul trecut, am avut situația când prețurile au crescut la finele anului, dar nimeni nu a luat în calcul faptul că o mare parte din cantitatea depozitată nu mai putea fi exportată. Cei mai mulți producători decid să pună la păstrare cea mai mare parte din recoltă, pentru a o vinde în luna decembrie, când de obicei se oferă un preț mai mare.

Problema este că ce vom face noi cu această cantitate depozitată în decembrie. Cred eu că, avem un risc foarte mare să ne pomenim în situația din anii trecuți, când prețurile în luna decembrie au scăzut considerabil”. 

Gheorghe Chisăliță spune că mulți producători sunt destul de sceptici și consideră că, riscul pentru faptul că vor păstra recolta până în decembrie și vor putea cere un preț mai mare, este calculat. 

„De fapt, așteptările lor sunt pentru prețurile care se oferă pentru ultimele recolte, care sunt exclusive. În cazul nostru, avem multe fructe de o calitate proastă pentru care sunt așteptate prețuri foarte mari. Până la urmă, pe piața externă ajung fructe de o calitate proastă, care nu fac altceva decât să compromită imaginea țării noastre. Aceeași situație este și în cazul strugurilor, și în cazul prunelor”. 

‹ adv ›

Mai mult ca atât, exportatorul susține că, prețul la prunele moldovenești a scăzut pe piața externă și aceasta din cauza că acolo au ajuns prune necalitative. 

„Pe piețele europene, dacă ești clasificat în categoria calitate proastă, ulterior, este foarte complicat să treci într-o altă categorie, chiar dacă ai un produs de o calitate mai înaltă. Respectiv, și prețul nu mai poate fi unul mare. Chiar dacă este solicitare, nu putem cere un preț mai mare din cauza că acolo există deja marfă de o calitate proastă cu un preț mai mic. Și atunci avem situația în care produsele din categoria a II formează prețul pentru produsele din categoria I”.

Există solicitare pentru produsele noastre, doar că trebuie să avem un produs calitativ, cu un raport corect preț – calitate, a mai adăugat exportatorul.

„Producătorii trebuie să înțeleagă că noi nu putem cere un preț la struguri la fel ca și Italia sau Spania, care sunt țări cunoscute ca producători cu un produs de calitate. Totodată, noi nu prea avem continuitate și aceasta este o mare problemă. Nu poți merge cu un produs doar într-o anumită perioadă, trebuie să efectuezi livrări continuu, doar astfel poți deveni cunoscut și poți cere prețuri mai mari.
De asemenea, dacă un exportator livrează o anumită cantitate de o calitatea joasă, atunci avem de suferit cu toții, pentru că automat suntem clasați într-o categorie cu calitate proastă și, în acest caz, nu mai putem vorbi despre un preț bun. O mare problemă aveam și cu faptul că, unii exportatori de la noi nu sunt responsabili de calitate pe care o exportă”. 

La moment, strugurii din Republica Moldova, de o calitatea înaltă se vând la prețul de 1 – 1,20 euro. În cazul prunelor, situația e mult mai gravă, prețul este de 85 de cenți/kg. 

„Dacă vorbim despre struguri de o calitate mai proastă atunci prețul este de 75-80 de cenți/kg din care trebuie să mai scoatem cheltuielile pentru export. Astfel că, suntem în situația în care prețurile care sunt la noi pe piață, așteptările pe care le au producătorii și prețurile de pe piața externă nu se prea sincronizează”. 

‹ adv ›

Menționăm aici că, în luna august s-a atestat o ușoară scădere a exportului de prune, cu circa 15% comparativ cu sezonul trecut.

În pofida acestui fapt, sezonul a început în forță, cu o creștere dublă de la 2700 tone în iulie 2023 la 5700 tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›