‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCe a provocat creșterea prețului la rapiță. Tendințe

Ce a provocat creșterea prețului la rapiță. Tendințe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea prețurilor pentru cultura oleaginoasă populară în Europa – rapița, se explică atât printr-o recoltă scăzută de rapiță în UE, cât și printr-o recoltă slabă de floarea-soarelui, o alternativă oleaginoasă a rapiței.

Potrivit lui Olaf Zinke, analistul Agrarheute, prețurile interne ridicate din Europa sunt susținute și de tendințele globale.

De ce a crescut prețul rapiței

Conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene, recolta de rapiță în Europa a atins doar 17,15 milioane de tone, cu 2,6 milioane de tone (13%) mai puțin decât în sezonul precedent.

‹ adv ›

Pe fondul acestor informații, la începutul lunii noiembrie, prețurile la rapiță au crescut până la 525 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. La începutul lunii octombrie, tona de rapiță se vindea la aproximativ 420 euro.

Motivul principal este deficitul semnificativ de livrări către fabricile de procesare din Europa. De asemenea, procesatorii se așteaptă la un volum mai mic decât în sezonul precedent de oleaginoase ieftine din Ucraina.

Experții de la Strategy Grains anticipează o creștere continuă a prețurilor pentru semințele de rapiță în UE. Conjunctura favorabilă a pieței va duce la creșterea importurilor de rapiță din Canada.

‹ adv ›

În sezonul încheiat pe 27 octombrie, țările UE au importat aproximativ 1,75 milioane de tone de rapiță, cu 5% (85 de mii de tone) mai mult față de sezonul precedent.

Principalul furnizor a fost Ucraina, cu 1,27 milioane de tone, reprezentând 72% din totalul importurilor. Al doilea furnizor ca importanță a fost Australia, cu 351 de mii de tone. Cantități mai mici provin din Moldova, Serbia și Canada.

Principalii cumpărători au fost fabricile de ulei din Belgia și Țările de Jos, cu 654 de mii de tone și, respectiv, 516 mii de tone.

‹ adv ›

Situația complicată la floarea-soarelui

În ceea ce privește floarea-soarelui, producția din UE este estimată la 8,9 milioane de tone, cu 0,9 milioane de tone (10%) mai mică decât în 2023.

Importurile de semințe de floarea-soarelui în UE sunt deja cu 50% mai mari față de anul trecut, totalizând 169 de mii de tone. Jumătate din importuri provin din Moldova, iar restul din Serbia, Ucraina și China.

Principalii cumpărători sunt fabricile de ulei din Belgia și România.

Rapița are un preț mare și în Kazahstan

De menționat că, în acest sezon, rapița a devenit una dintre cele mai profitabile culturi pentru fermierii din Kazahstan. În primul rând, producția a fost foarte bună, cu aproximativ 50% peste media obișnuită.

În al doilea rând, deja în septembrie, prețul rapiței în Kazahstan era de 180 de mii de tenge (aproximativ 375 de dolari) pe tonă. Cu toate acestea, fermierii au fost reticenți în a-și vinde recolta, așteptând o creștere și mai mare a prețurilor.

Amintim că, în acest an, Ucraina a recoltat rapiță de pe 1,3 milioane hectare, cu 3,5 milioane de tone de semințe recoltate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›