La aplicarea fungicidelor pentru a controla bolile care infectează plantele cultivate într-un anumit sector este important să se cunoască specificul acestor substanțe și modul cum ele „se mișcă” în plantă și asigură protecție. Înainte de a aborda acest subiect, trebuie să fie definiți câțiva termeni.
Mobilitatea fungicidelor
Mobilitatea descrie mișcarea unui pesticid după ce a fost aplicat pe o plantă, spre deosebire de sistemicitate, care se referă la capacitatea substanțe active de a oferi protecție plantei în zonele în care nu s-a aplicat direct.
Fenomenul care contribuie la aceasta, este redistribuirea, adică transferul de masă dintr-o locație în alta și explică modul în care fungicidele pot asigura protecție chiar și atunci când nu sunt aplicate direct pe acea zonă.
Redistribuirea unei substanțe depinde de fenomenul de sorbție. Sorbția este un proces chimic și fizic prin care un compus devine adsorbit sau absorbit.
Fungicidele care aderă într-un strat extrem de subțire pe suprafața plantelor sunt adsorbite. Fungicidele care pot fi preluate de plantă, și la care substanța activă se dizolvă sau difuzează, sunt absorbite.
Pe baza acestui principiu, există două forme de bază de mobilitate a pesticidelor: de contact (adsorbite pe suprafața plantei) și penetrantă (absorbită de plantă).
Indiferent de tipul de mobilitate, niciun fungicid nu este eficient după apariția vizibilă a simptomelor bolii.
De aceea, aplicarea fungicidului preventiv, înainte de dezvoltarea bolii, și acoperirea completă a plantei sunt esențiale pentru o gestionare optimă a bolii.
De ce e influențată mobilitatea fungicidelor
Mobilitatea fungicidelor este influențată de numeroși factori. În afară de caracteristicile substanței active, tipul de formulare (pulbere, granule, emulsie, suspensie etc.) influențează modul în care produsul este adsorbit sau absorbit de plantă.
Eficiența produsului și descompunerea reziduurilor de pesticide sunt influențate foarte mult de ingredientele auxiliare sau „umplutura” pe lângă substanța activă, ce includ solvenți, surfactanți, stabilizatori etc.
Performanța unui produs este influențată și de factori de vârstă, coroana și fenofaza plantei, condițiile climaterice și calitatea apei folosită pentru tratare.
Fungicide de contact – particularități
Fungicidele de contact sunt adsorbite și prin urmare, sunt susceptibile la spălare prin ploaie sau irigare, iar majoritatea dintre ele nu protejează noile creșteri ale plantei care apar după aplicarea produsului.
Fungicide de contact:
- Trebuie aplicate înainte ca sporii să ajungă pe frunze și să le infecteze;
- Previn germinarea sporilor, deci sunt tratamente preventive;
- Nu au niciun efect odată ce infecția este deja instalată.
Fungicide sistemice sau penetrante
Fungicide sistemice sau penetrante sunt absorbite, astfel încât se redistribuie în țesuturile plantei și pătrund dincolo de cuticulă, până în mezofilul țesuturilor din frunzele tratate.
Fungicidele sistemice pot fi clasificate în continuare pe baza direcției și gradului de mișcare odată ce au fost absorbite și translocate în interiorul plantei:
- Fungicidele mobile prin xilem, cunoscute și sub denumirea de penetranți acropetali, se deplasează în sus de la punctul de intrare prin xilemul plantei. Fungicidele sistemice locale au o translocare limitată de la locul aplicării.
- Fungicidele amfimobile, cunoscute și sub numele de penetranți sistemici adevărați, se deplasează în întreaga plantă prin xilem și floem. Până în prezent, doar derivații acidului fosforos, inclusiv fosetilul de aluminiu, sunt considerați fungicide sistemice adevărate.
Fungicidele sistemice pot opri sau încetini infecțiile în primele 72 de ore de la expunere; această perioadă este influențată de susceptibilitatea plantei-gazdă și gradul de rezistență la fungicid al agentului patogen.
Pentru eficiență maximă, aceste fungicide trebuie aplicate cât mai curând după infecția inițială, pentru a împiedica dezvoltarea fungică.
Fungicide translaminare
Fungicidele translaminare sunt absorbite de frunze și pot traversa frunza până la suprafața opusă locului tratat, dar nu sunt cu adevărat sistemice și nu se mișcă în întreaga plantă.
Strobilurinele prezintă grade variate de capacitate translaminară, redistribuindu-se prin fază de vapori. Unele strobilurine, precum azoxistrobinul, sunt atât translaminare, cât și mobile prin xilem.
Mai jos sunt listate substanțele active fungicide la care sunt omologate produse comerciale în Moldova în anul 2024 pentru toate culturile agricole.
Clasificarea este conform modului de acțiune, numele grupului și mobilitatea fungicidelor în plante. Această clasificare are scop exclusiv educativ din partea PCRR/USAID și nu este o recomandare de utilizare a substanțelor menționate.
Referințe:
- Oliver, P.R., Beckerman, J.L. (2022) Fungicides in Practice. CABI
- Bartlett, D.W., Clough, J.M., Godwin, J.R., Hall, A.A., Hamer, M. and Parr-Dobrzansk, B. (2002) The strobilurin fungicides. Pest Management Science 58, 649–662.
- www.frac.info
- www.pesticide.md.
Comentarii