‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 19 noiembrie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrevenirea rezistenței la antibiotice: Acțiuni esențiale pentru medici veterinari, fermieri și consumatori

Prevenirea rezistenței la antibiotice: Acțiuni esențiale pentru medici veterinari, fermieri și consumatori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 18–24 noiembrie 2024, se desfășoară Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice, cu genericul „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună”.

Evenimentul are drept scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind creșterea rezistenței la antibiotice la nivel național, dar și mondial, pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului larg, al lucrătorilor din domeniul sănătății animalelor privind apariția și răspândirea rezistenței la antibiotice.

Rezistența antimicrobiană este o problemă fără frontiere! 

‹ adv ›

În ultimii ani, utilizarea pe scară largă a substanțelor antimicrobiene în medicina umană şi veterinară a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente. 

În prezent, utilizarea antimicrobienilor a devenit atât de frecventă încât unii microbi s-au adaptat și au început să reziste la acțiunea lor.

Acest lucru este periculos, deoarece scade, de la an la an, numărul de antimicrobieni care pot fi folosiți pentru un tratament eficient atât la oameni, cât și la animale.

‹ adv ›

Infecțiile rezistente generează pierderi crescătorilor de animale. Lipsa acțiunilor imediate, pot duce efecte mult mai grave în viitor!

În consecință, societatea modernă rămâne, treptat, fără antibiotice eficiente sau alte antimicrobiene utilizate pentru a distruge și/sau controla microbii care cauzează boli.

Cu cât mai mult sunt utilizate antibioticele, cu atât mai rapid devin ineficiente, deoarece apare  și se dezvoltă  rezistența antimicrobiană.

‹ adv ›

Pe lângă impactul asupra sănătății publice, antibioticorezistenţa mai are și repercusiuni economice prin costurile generate de tratamente îndelungate, mortalități crescute, scăderea productivității animalelor, respectiv, produse finite mai scumpe și mai puțin competitive pe piață.

Astfel, se impun diverse măsuri cum ar fi: conștientizare/școlarizare/informare populației din Republica Moldova.

În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu mai multe recomandări pentru medicii veterinari practicieni, consumatori, deținătorii casnici de animale, crescătorii profesioniști de animale (ferme) precum și alte persoane interesate:

Pentru consumatori: 

  • să procure produse alimentare doar din locuri autorizate sanitar-veterinar, care au un nivel satisfăcător de supraveghere de stat al produselor comercializate.

Pentru medici veterinari de liberă practică:

  • să se  informeze şi să cunoască medicamentele antimicrobiene înregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar;
  • modul în care acestea se utilizează și riscurile pentru produsele alimentare care apar urmare a utilizării necontrolate a acestora; 
  • să cunoască statutul de sănătate al efectivului de animale pe care îl tratează;
  • să stabilească tratamente cu antimicrobiene doar atunci când este absolut necesar;
  • să respecte calea de administrare şi doza indicată în prospectul produsului antimicrobian.

Atenție! Numai medicii veterinari au competența de a prescrie antimicrobiene pentru tratarea animalelor, în urma unei examinări și a unui diagnostic clinic.

Pentru proprietarii de animale:

  • să utilizeze numai antimicrobienele prescrise de medicii veterinari, după examinarea clinică a animalelor;
  • să nu achiziționeze niciodată antimicrobiene de pe internet sau din alte surse neautorizate;
  • să ia măsuri ce pot contribui la reducerea necesității de a utiliza antimicrobiene şi anume: îmbunătățirea condițiilor de igienă şi biosecuritate în ferme; îmbunătățirea sistemelor de creștere a animalelor prin oferirea de condiții adecvate de adăpostire;evitarea situațiilor stresante, care pot slăbi sistemul imunitar al animalelor, făcându-le mai susceptibile la infecții;instituirea programelor de control al unor boli specifice la animale (atât virale, cât şi bacteriene) prin vaccinare;utilizarea alternativelor eficiente şi sigure, dovedite științific, la antimicrobiene.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›