Solul este mai mult decât un suport pentru plante, iar acest lucru se confirmă în special în condițiile schimbărilor climatice.
Inspirată de principiile promovate de profesorul Gheorghe Jigău, o fermă din Moldova a început acum șapte ani să investească în sănătatea solurilor.
În acest video, parte a campaniei de promovare a managementului durabil al terenurilor realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), relatăm mai multe la acest subiect.
Printre tehnicile utilizate se numără:
- Culturi verzi – pentru a preveni epuizarea nutrienților, a susține biodiversitatea și a asigura o afânare naturală a solului.
- Includerea unui număr mai mare de culturi în asolament – în ultimii 25 de ani, numărul culturilor în asolament a fost de minim 7.
- Fertilizarea organică – utilizarea biopreparatelor pentru a hrăni microorganismele solului.
- Minimizarea lucrărilor solului – pentru a asigura un mediu favorabil de dezvoltare a organismelor din sol, reducerea eroziunii și păstrarea structurii naturale a solului.
Acest material video oferă o perspectivă practică asupra aplicării teoriilor care se regăsesc în lucrările de referință ale profesorului Gheorghe Jigău, inclusiv cele care subliniază importanța restabilirii ecosistemelor agricole.
Comentarii