‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 11 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCel mai târziu soi de prun - Vroni. Caracteristici

Cel mai târziu soi de prun – Vroni. Caracteristici

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Modul în care s-au adaptat producătorii de prun din Moldova cerințelor pieței este de apreciat, iar piața, după cum cunoaștem, e în schimbare continuă și una dintre schimbările promițătoare ar putea fi noile soiuri de prun, cum este Vroni.

Vroni este un nou soi de prun prezentat în cadrul Conferinței Businessul Fructelor, despre care germanii spun că le-ar putea oferi posibilitatea de a-și asigura, din nou, aprovizionarea pieței cu fructe pe un termen mult mai îndelungat, fiind declarat cel mai tardiv soi de prun.

Fructele soiului Vroni pot rămâne pe pom cu două săptămâni mai mult decât cele ale soiului Presenta. De asemenea, fructele sunt destul de rezistente la crăpare și se păstrează foarte bine.

‹ adv ›

Coacerea soiului Vroni în Germania are loc la aproximativ 14 zile după Presenta (aproximativ începutul/miijlocul lunii octombrie).

Despre alte caracteristici ale soiului pe care credem că merită să le cunoască cei pasionați de acest soi, relatăm în continuare.

Calitatea exterioară a prunelor

Fructele sunt de un albastru închis intens și de dimensiuni medii, cu o masă de aproximativ 40 g și un diametru de aproximativ 40 mm. Pedunculul fructului este ferm, de lungime medie, și se desprinde uscat de pulpa fructului.

‹ adv ›

În anumite sezoane, unele fructe pot prezenta o ușoară rugozitate (russeting), dar aceasta nu reprezintă o problemă. Fructele pot rămâne pe pom pentru o perioadă lungă de timp.

Calitatea fructului – interior

Fructele au un gust excepțional. Pulpa este foarte fermă și crocantă. Este bine atașată de sâmbure, fără cavitate între pulpa și sâmbure, ceea ce face ca fructul să pară deosebit de compact.

Totuși, sâmburele se desprinde foarte ușor. Fructele nu prezintă fisuri ale sâmburelui, daune cauzate de căldură sau cavități, până în prezent.

‹ adv ›

Conținutul de zahăr este foarte ridicat, situându-se între 20-26 Brix. Fructele au un gust dulce, completat de o aciditate plăcută și bine echilibrată. Pulpa are o culoare galben-portocalie.

Soiul de prun Vroni – caracteristicile pomului

Pomii soiului târziu de prun Vroni au o creștere verticală de intensitate medie și dezvoltă ramuri cu ușurință. Mugurii florali se formează atât pe lăstarii scurți, cât și pe cei lungi, iar lemnul de rod este stabil și rareori atârnă, chiar și la maturitate.

Frunzele sunt ceva mai deschise la culoare decât cele ale altor soiuri de prun.

Florile se deschid târziu spre mediu, ceea ce le face mai puțin susceptibile la înghețurile târzii. În prezent, se recomandă plantarea unor soiuri polenizatoare, precum Franzi, Topend Plus, Cacaks Lepotica, Cacaks Naibolja, Toptaste sau Resi în livadă.

Vezi și Soiuri de prun pentru o perioadă lungă de recoltare și comercializare.

Soiul nu este rezistent la Sharka, dar este tolerant la această boală în cazul fructelor. Simptomele pe frunze sunt evidente, însă cele pe fructe sunt rare. Totuși, este important să se mențină plantațiile libere de Sharka.

‹ adv ›
‹ adv ›

5 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›