Prunele proaspete moldovenești devin tot mai cunoscute pe piața europeană prin calitatea și volumul în creștere în fiecare sezon.
Unul dintre aspectele importante pentru a avea o plantație profitabilă cu producție care va fi solicitată pe piață este asortimentul de soiuri.
Dacă vorbim despre prune, în Moldova cel mai utilizat soi este Stanley, atingând până la 80% din suprafața acoperită de plantații de soiuri europene de prun.
Dintre avantajele lui se remarcă productivitatea regulată, dimensiunea medie și gustul plăcut al fructelor și opțiunea de consum în stare proaspătă, cât și de procesare.
Totuși, selectarea unui singur soi de a fi cultivat prezintă un risc pentru agricultor, inclusiv în caz de condiții nefavorabile în perioada de înflorire care ar rezulta în producție scăzută sau insuficiență de brațe de muncă la recoltare. Pe locul doi în Moldova se cultivă soiul de prun President.
Pentru piața Uniunii Europene ca alternativă a soiului Stanley pot fi selectate soiuri europene de prun mai noi timpurii, cum sunt Topfive sau Toptaste, cât și altele mai târzii, de exemplu, Jojo, Joganta, Haganta, Tophit, Topend Plus și cel mai tardiv, Presenta.
V-ar putea fi util și articolul Soiuri de prun european potrivite pentru livezi ecologice.
Soiul de prun Topfive
Soiul Topfive se recoltează cu aproximativ două săptămâni mai devreme decât Stanley. Fructele sunt ferme și de dimensiune medie (34-36 mm).
Pomii sunt viguroși și încep fructificarea mai târziu față de alte soiuri, în anul 4-5 după care au productivitate stabilă, deși trebuie să se țină cont că soiul Topfive nu este autofertil și are nevoie de polinizator.
Soiul de prun Toptaste
Următorul soi ce poate fi recoltat aproximativ după o săptămână este Toptaste. În condițiile Republicii Moldova aceasta ar coincide cu prima decadă a lunii august.
Prunele de acest soi au reputația de a fi foarte aromate și gustoase. Având și o fereastră mare de recoltare până la două-trei săptămâni, Toptaste vine și cu dezavantajul că fructele se coc treptat și necesită recoltare eșalonată.
Soiul de prun Jojo
După soiurile Toptaste, apoi Stanley, următorul soi ce poate fi recoltat este Jojo. Acest soi este rezistent la virusul vărsatul prunului (popular, Sharka).
Prunele sunt de o calitate exterioară și interioară a fructelor bună, dar colorarea lor începe cu trei săptămâni înainte de recoltare. Nu se recomandă de a planta acest soi în locații cu pericol de îngheț din cauza înfloririi timpurii a pomilor de acest soi.
Soiul de prun Haganta
Soiul Haganta este solicitat pe piața Uniunii Europene. Fructe de acest soi sunt de calibru mare (40-46 mm) având un gust deosebit și capacitate bună de păstrare.
Perioada de recoltare este în jurul decadei a doua a lunii septembrie. Totuși, un punct sensibil al soiului este susceptibilitatea la Sharka, simptomele căreia se amplifică în situații de stres, inclusiv în lipsa unui sistem de irigare în plantație.
Soiul de prun Joganta
Soiul Joganta a preluat dintre avantajele părinților săi, și anume rezistența la Sharka și la înghețul florilor de la Jojo, precum și dimensiunea mare și gustul deosebit al fructelor de la Haganta. Joganta poate fi recoltată la sfârșitul perioadei de coacere a soiului Jojo.
Soiul de prun Tophit
Tophit este unul dintre soiurile cele mai solicitate pe piața Uniunii Europene fiind recoltat în aproximativ o săptămână după Haganta.
Fructele de soiul Tophit sunt mari (40-45 mm) și se păstrează bine. Un avantaj al soiului este toleranța la Sharka. Fiindcă este parțial autofertil la plantare trebuie de inclus și un polinizator.
Soiul de prun Topend Plus
Dintre cele mai tardive soiuri ce se recoltează la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie este Topend Plus ce produce fructe de dimensiuni foarte mari (45 mm) și alungite.
Un risc al soiului este apariția unei cavități dintre pulpă și sâmbure care afectează ulterior calitatea și capacitatea de păstrare a fructelor.
Soiul de prun Presenta
La 3-7 zile după soiul Topend Plus, se poate recolta soiul Presenta, fructele căruia deși se maturează târziu, iar pomul are o perioadă de înflorire timpurie.
Prunele acestui soi au un gust deosebit, cu o concentrație înaltă de zahăr, deși cu aciditate joasă și prezintă o capacitate de păstrare foarte înaltă.
Chiar dacă fructele sunt de dimensiune mică (28-35 mm), pe piața germană există o mare cerere pentru acest soi. Producătorii trebuie să țină cont la tăiere și rărire de faptul că, pomii tind să se supraîncarce, ceea ce afectează calitatea fructelor, dar și recolta pentru următorul an.
Presenta este tolerant la Sharka, dar este susceptibil la crăpare și prin urmare la dezvoltarea mucegaiurilor.
Mai jos puteți vedea lista diferitor soiuri de prun în funcție de perioada de înflorire, ce poate oferi suport la evaluarea locației pentru înființarea unei plantații din perspectiva riscului de îngheț, cât și selectarea polenizatorilor cu perioadă de înflorire similară cu soiul de bază.
Pentru mai multe detalii despre soiurile de prun solicitate pe piața Uniunii Europene vă invităm să vizionați filmulețul realizat cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova finanțat de USAID.
V-ar putea plăcea și articolul Susceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor.
Comentarii