Produsul Intern Brut al Republicii Moldova ajustat sezonier a înregistrat un declin de 1,8 % în al treilea trimestru al anului 2024, în principal ca urmare a scăderii din agricultură, în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, precum și în repararea motoarelor și în sectorul vehiculelor, anunță Biroul Național de Statistică, transmite mold-street.com.
În termeni neajustați, economia Republicii Moldova Moldovei s-a contractat cu 1,9 % de la an la an, în trimestrul III al 2024.
În consecinţă, PIB-ul țării a totalizat 90,89 miliarde lei (circa 4,74 miliarde euro), prețuri curente în trimestrul al treilea al anului.
Comparativ cu trimestrul precedent, PIB-ul Moldovei a scăzut cu 3,1 %, ajustat sezonier în perioada iulie-septembrie.
Economia Moldovei a înregistrat o scădere reală de 2,1 % a valorii adăugate brute de la an la an în T3, contribuind cu 1,9 puncte procentuale la rata de creștere negativă a PIB-ului țării.
Contribuatorii negativi au inclus sectoarele agriculturii, silviculturii, comerțului cu ridicata și cu amănuntul, imobiliare și aprovizionării cu energie, în timp ce construcțiile, activitățile financiare și sectoarele de informații și comunicații au stimulat creșterea PIB-ului.
Consumul final al gospodăriilor a crescut cu 2,4% de la an la an în al treilea trimestru, în timp ce formarea brută de capital fix a crescut cu 1,6% pe an.
Cheltuielile publice de consum final au scăzut cu 0,2%.
Totodată, el a reacţionat la aceste rezultate cu mesajul „Nu renunțăm!”.
În primele nouă luni ale anului 2024, PIB-ul Moldovei a totalizat 233,13 miliarde lei (circa 12,14 miliarde euro), în creștere cu 0,6% neajustat de la an la an.
De notat că, pentru acest an, Guvernul a prognozat iniţial o creştere economică de 3,5%, dar ulterior a revizuit-o în scădere la 2,5%, iar acum experţii estimează că PIB-ul va înregistra o creştere şi mai mică – de doar 2%.
În anul 2023, economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere cu doar 0,7% în termeni reali, după o contracție de 5,9% în 2022 şi o creştere de 13,9% în 2021.
Comentarii