‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se fac tratamentele pentru a preveni rezistența la acaricide?

Cum se fac tratamentele pentru a preveni rezistența la acaricide?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Numărul produselor eficiente în controlul acarienilor s-a redus drastic prin radieri la nivelul Uniunii Europene, cât și prin dezvoltarea rezistenței acarienilor și reducerea eficienței acestor produse.

În trecut, majoritatea grupurilor majore de insecticide (de exemplu, organofosfații) au fost inițial acaricide, dar rezistența s-a dezvoltat în câțiva ani de utilizare comercială.

În mod similar, multiple acaricide specifice au devenit ineficiente după o perioadă de timp în care s-a utilizat repetat.

‹ adv ›

Pentru prevenirea rezistenței acarienilor dacă sunt necesare tratamente multiple trebuie alternate substanțele active acaricide cu diferite moduri de acțiune, iar cunoașterea clasificării lor este importantă în luarea deciziilor de selectare a produselor fitosanitare.

De asemenea, trebuie să se cunoască stadiul dăunătorului care este țintit: ou, larvă, nimfă sau adult.

În cadrul generației unui acarian dăunător, se pot aplica substanțe din aceeași clasă, însă pentru prevenirea apariției rezistenței dăunătorilor, nu se recomandă utilizarea insecticidelor din aceeași clasă în ferestre de tratare consecutive.

‹ adv ›

Pentru acarieni, ca și pentru dăunătorii sugători această fereastră de tratare este de trei săptămâni.

Clasificarea substanțelor acaricide la care sunt omologate produse fitosanitare în Moldova în anul 2024, conform pesticide.md:

Cum funcționează acaricidele?

Acaricidele ce atacă sistemul nervos al dăunătorilor (culoarea albastră din tabel) au în mare parte efect rapid și sunt non-selective, adică nimicesc și fauna benefică.

‹ adv ›

Substanțele care perturbă creșterea și dezvoltarea dăunătorilor (culoarea verde în tabel) au un efect mai lent și țintesc stadiile juvenile ale acarienilor, deși pot influența și fecunditatea femelelor.

Compușii care perturbă sistemul respirator al acarienilor (culoarea roz în tabel) țintesc în mare parte toate stadiile acestor dăunători.

Dintre produsele de sinteză au rămas acaricide cu doar trei moduri de acțiune, ce implică riscuri de dezvoltare a rezistenței ale acestor dăunători. Prin urmare, aceste clase trebuie alternate regulat.

Agenții cu mod de acțiune necunoscut sau nespecific includ extracte botanice, substanțe minerale și agenți fungici (culoarea gri în tabel), având risc redus de rezistență a dăunătorilor.

Pentru controlul acarienilor la culturile horticole este important să se identifice și monitorizeze specia dăunătorului pentru a determina strategia de combatere.

Acarienii sunt dăunători care dezvoltă rapid rezistență la insecticide. Prin urmare, metodele preventive cum sunt aplicarea uleiurilor minerale și a sulfului trebuie să fie prima soluție, iar la aplicarea produselor de sinteză agricultorii trebuie să țină cont de perioada de așteptare până la recoltare și alternarea substanțelor active cu moduri de acțiune diferite în cadrul generațiilor consecutive de acarieni.

Pentru informație suplimentară despre protecția plantațiilor sâmburoase și sămânțoase în sistem ecologic accesați cursul Biofruitnet.

Referințe

  1. www.treefruit.wsu.edu
  2. www.irac-online.org
  3. www.pesticide.md.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›