‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 1 aprilie, 2025
16.6 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleFamilia Nițoreanu-Platon schimbă piața biocombustibililor din Moldova

Familia Nițoreanu-Platon schimbă piața biocombustibililor din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acum 13 ani, familia Nițoreanu-Platon a decis să-și investească banii câștigați peste hotare într-o afacere care să fie utilă și pentru comunitate.

Afacerile verzi și biocombustibilii erau nu prea cunoscute în Moldova, dar Svetlana și Mihai intuiau potențialul.

După mai multe încercări nereușite, s-au specializat pe producerea brichetelor din coji de floarea soarelui.

„Ne-am dorit o afacere care să fie de lungă durată, să fie în folosul societății și să ne aducă și nouă beneficii”, spune Svetlana Nițoreanu.

‹ adv ›

De atunci, afacerea lor din satul Grigorievca, raionul Căușeni, produce aproximativ 1.000 de tone de brichete anual și oferă astfel o alternativă accesibilă și sustenabilă pentru încălzirea locuințelor.

Au întâmpinat multe provocări. Materia-primă rămâne și în continuare o provocare foarte mare, de care depinde și prețul și calitatea produsului final.

La început, cojile de floarea soarelui erau considerate deșeu nevaloros, aruncate sau arse, dar acum ele costă mai scump decât miezul, explică Svetlana cum s-au schimbat lucrurile în doar câțiva ani.

‹ adv ›

Majoritatea clienților sunt gospodăriile din satele din Căușeni, Anenii Noi și Ștefan Vodă. Cu o tonă sau o tonă și jumătate de brichete, o familie poate trece peste sezonul rece – o soluție mai accesibilă decât gazul sau lemnul, spune Svetlana.

În această iarnă, brichetele lor au costat aproape 5.000 de lei/tona.

În 2024, afacerea familia Nițoreanu-Platon a făcut un pas important spre modernizare: utilaj nou care dublează capacitatea de producție și panouri solare care acoperă consumul de energie electrică.

Cu sprijinul PNUD și al Guvernului Japoniei, modernizarea a devenit realitate. Svetlana Nițoreanu este unul din cei 12 producători de biocombustibili solizi care au fost ajutați să-și modernizeze și eficientizeze energetic afacerea.

„Probabil, dacă nu avea să avem parte de suportul din partea PNUD și Japoniei, urma să cheltuim câțiva ani pentru a acumula banii necesari să accesăm credite pentru a înlocui utilajul vechi.

Pentru noi, acest suport înseamnă să reușim să facem față cererii și să putem să lărgim aria de acoperire”, spune Svetlana.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›