‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova va primi bani de UE pentru ca să-i învețe pe fermieri cum să-și...

Moldova va primi bani de UE pentru ca să-i învețe pe fermieri cum să-și promoveze produsele pe piaţa europeană

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Uniunea Europeană preconizează asistenţă financiară pentru Republica Moldova, în planul promovării produselor moldoveneşti pe piaţa europeană, a afirmat Dacian Ciolos, Comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, anunță serviciul de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Asistenţa va fi oferită pentru ca producătorii şi firmele care doresc să opereze exporturi de produse în ţările UE să ştie exact ce au de făcut, în planul obţinerii licenţei de export pe piaţa europeană. În această operă importantă pentru economia R.M., Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va juca un rol esenţial, pentru că anume ea va trebui să efectueze controlul şi să acorde certificatele respective, care vor confirma respectarea standardelor cerute în UE, a mai spus Dacian Cioloş.

Din punct de vedere al calităţii produselor, cred că RM are foarte multe atuuri, atât prin faptul că este producătoare de bunuri agricole căutate pe piaţa europeană – mă gândesc aici la fructe uscate, la nuci. Există, de asemenea, potenţial de producţie de mere, de fructe, de legume proaspete şi procesate. Toate aceste bunuri în RM se manifestă nu numai sub aspect cantitativ, ci şi calitativ, a mai declarat Comisarul european.

‹ adv ›

Dacian Cioloş a mai afirmat că după semnarea Acordului de liber schimb piaţa europeană devine mult mai deschisă pentru produsele agro-alimentare din Republica Moldova. Acestea însă vor trebui să corespundă normelor sanitare şi de siguranţă alimentară, pentru produsele vegetale: legume, fructe, cereale şi desigur pentru produsele de origine animală: lactate, cărnuri, produsele procesate din carne.

Exigenţele înaintate exportatorilor moldoveni nu sunt nişte standarde superioare faţă de ceia ce se cere producătorului european. Ceia ce se cere acum producătorului neamţ, român, polonez, britanic, italian, spaniol ş.a.m.d., se va cere şi producătorului moldovean care vrea să-şi vândă produsul pe piaţa europeană. Deci, normele de igienă şi siguranţă a alimentelor sunt obligatorii pentru toţi furnizorii de produse în UE şi nu au alt scop decât a proteja consumatorul, prin a-i oferi un produs sănătos, a punctat Dacian Cioloş.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›