‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCultivarea ciupercilor ca idee de afacere. Cum începi un business în domeniu

Cultivarea ciupercilor ca idee de afacere. Cum începi un business în domeniu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primii care s-au gândit să facă afaceri din creșterea ciupercilor au fost europenii. Dacă e administrat corect, acest tip de afacere pur și simplu nu are cum să nu genereze profit. E ceva sigur, la fel cum se știe că după noapte urmează ziua și invers. Dar, o astfel de afacere necesită multă perseverență, precizie, dorință de muncă și desigur, anumite investiții. 

Ciupercile sunt o bogată sursă de proteine care pot înlocui cu succes carnea. Mulți le consumă și datorită faptului că au destule minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu), acid folic. Conțin vitamine precum A, B1, B2, C, și sunt singurele surse vegetariene de vitamina D. 

Cum inițiezi o afacere?

‹ adv ›

Pentru început, ar trebui să te determini cu răspunsurile la câteva întrebări-cheie: ce ciuperci vei crește, câți bani ești dispus să investești, vei iniția o afacere mare sau o vezi doar ca pe un venit suplimentar.

Ce fel de ciuperci ar fi bine să crești?

Un răspuns la această întrebare nu există. Există însă două variante de bază: ciupercile pleurotus (așa-zisele „veșenki”) sau champignon.

‹ adv ›

1. Ciupercile Pleurotus necesită o tehnologie mai pretențioasă pentru a fi crescute, sunt mult mai sensibile la schimbările de temperatură și lumină.

2. Ciupercile Champignon sunt mai populare pe piață, dar concurența e mare în acest domeniu. Plus la toate, ele își schimbă aspectul foarte ușor și rapid. 

O opțiune mai exotică sunt considerate ciupercile Shiitake (mai sunt numite și ciupercile anti-cancer). Dar acestea, ar fi mai bine de cultivat abia după ce ai pus bine la punct afacerea.

‹ adv ›

Investițiile și echipamentele necesare

Totul depinde de modul în care intenționezi să lucrezi. Cea mai cunoscută metodă de creștere a ciupercilor este în pungi speciale. Ele au un avantaj destul de mare. Toată producția va fi protejată de răspândirea infecțiilor agricole în rândul culturilor actuale, precum și între precedentele. Mai mult decât atât, această metodă se consideră a fi una destul de economă și simplă. Din neajunsurile ei, ar fi utilizarea muncii manuale pentru a umple sacii cu compost.

Dacă ai resurse financiare suficiente, ar fi bine să investești în brichete speciale – acestea sunt complet mecanizate și sunt bine protejate de răspândirea infecțiilor de miceliu. În Europa, acestea sunt numite „eco-brichete „. Ele sunt ușor de instalat și de utilizat, sunt mai ieftine și permit mecanizarea optimă a procesului de cultivare.

Dacă ești dispus să lucrezi manual, investițiile inițiale în afacere vor fi cam de 100 de dolari pentru 50 de litri de miceliu și materialele conexe. Dacă însă nu dorești ca să umpli sacii de sine-stătător, ci să ai un produs gata, va trebui să plătești aproximativ 150-200 $ pentru același volum.

Profitabilitatea

Când ai un sistem mecanizat bine pus la punct, ai destulă răbdare și ești mereu în căutarea unor noi canale de distribuție, iar aceasta înseamnă că ai o afacere profitabilă și bine pusă la punct. Venitul poate crește în progresie geometrică și poate ajunge la 200-250% .

Cu toate acestea, este de remarcat faptul că în primele etape ale inițierii afacerii pot avea loc pierderi de producție în jur de 20-30 % .

Concentrează-te pe faptul că rentabilitatea medie va fi de 60-70%. Acest lucru depinde în mare măsură de echipamentul pe care îl utilizezi. Dacă ai resurse suficiente ar fi mai bine să începi cu metodele „manuale” de cultivare. Iar odată cu obținerea profitului te poți extinde.

Tehnologie

Totul este într-adevăr foarte simplu. Miceliu (indiferent de care e) este cufundat într-un vas cu un amestec de paie și de îngrășăminte, (uneori doar cu paie). Solul poate fi fecundat cu diferite îngrășăminte ce pot proteja de diverse boli.

După o anumită perioadă de vegetație (pentru fiecare ciupercă e diferită) ar trebui să se schimbe încăperea sau iluminarea acesteia, ar trebui să fie mai mare ca de obicei. Este important ca să se mențină o umiditate optimă a camerei (în jur de 85 %). Pentru început, poți pur și simplu uda podeaua, dar ar fi de dorit să procuri un dispozitiv hidratant special.

Angajații

În mod natural, dacă ai o afacere mică, te poți descurca și fără ajutor. Dar dacă inițiezi o afacere mare, atunci de unul singur nu vei reuși. Vei avea nevoie de lucrători pentru „munca grea”, de exemplu, pentru a încărca, descărca sau transporta sacii cu ciuperci. Dar și pentru alte chestii de rutină.

Unde poate fi realizată producția

1. Piața – Orice piață agricolă de prin apropiere. Poți lua în arendă sau să cumperi o masă și unde vei putea vinde chiar singur producția, sau poți apela la un membru al familiei.

2. Magazine, supermarket-uri – Venitul obținut din vânzare va fi cu mult mai stabil, iar afacerea mai profitabilă. Cu toate acestea, supermarket-urile rar sunt de acord să lucreze cu o cantitate mică de producție. Totodată, ele la sigur îți vor solicita și certificatele de calitate a tuturor produselor.

3. Eco-magazinele, eco-site-uri – Aici poți vinde o cantitate mică și mereu trebuie să ai cantități suficiente pentru a face față unei cereri mari.

4. Site propriu – O modalitate foarte bună pentru promovare. Nu cauți tu cumpărătorii, dar ei te caută. Ar fi bine să creezi mai multe oportunităţi pentru cumpărături – pentru en-gros, pentru magazine mici sau pentru cei cu amănuntul.

5. Întreprinderi specializate – Pentru a stabili relații comerciale cu astfel de întreprinderi, ar fi bine să îți unești forţele cu alţi antreprenori din zonă, deoarece acestea lucrează într-adevăr cu cantități mari. Aceasta îți va lua timp, dar în schimb îți va aduce un câștig stabil.

Avantajele

1. Procesul este clar și structurat. Totul este gândit şi cercetat pentru tine deja. Tu trebuie să urmezi doar instrucțiunile.
2. Produsele ecologice acum sunt în vârful popularității. Parţial aceasta rezolvă problema cu preţul scăzut de cumpărare. Dacă vei realiza ciupercile cultivate doar la piaţă, atunci profitabilitatea este minimă sau absentă (în cantităţi mici). Însă, în cazul în care vei stabili relații comerciale cu magazinele-eco, chiar şi în cantităţi mici, vei primi venituri suficiente.
3. Nu ai nevoie de licență sau alte permise pentru producere. Deci, dacă dorești, nu este nevoie să angajezi lucrători. Aceasta poate fi doar afacere ta de familie, unde pentru toate riscurile răspunzi doar tu, dar și profitul este doar pentru tine.

Dezavantaje

Desigur, pe lângă avantajele inițierii unei afaceri în domeniu există și câteva puncte de care trebuie să ții cont înainte de a investi.

1. Ca orice alt proces agricol, cultivarea ciupercilor este puternic influențată de factorii externi. Cea mai mică problemă cu ventilația, iluminarea inadecvată sau excesivă, pot duce pierderea culturii. Acest proces necesită precizie, atenție şi o îngrijire bună.
2. Cultivarea ciupercilor implică o atârnare serioasă. Este necesară utilizarea hainelor de protecție și echipament special pentru prevenirea bolilor profesionale. Se duc discuții aprinse, precum că sporii de ciuperci sunt extrem de dăunători. Din acest motiv, ar fi bine ca întotdeauna căile respiratorii să fie protejate şi pe cât e de posibil să se lucreze cu haine speciale, chiar și cu încălțăminte adecvată.
3. Un profit rapid este posibil numai cu muncă sistematică sau dacă din start ai un canal de vânzări care îți oferă un preț bun pentru produsele ecologice prestate.

Cultivarea ciupercilor este o afacere cu un potenţial destul de mare pentru cei care au răbdare și sunt dispuși să lucreze și să-și caute în mod activ oportunităţi periodice de realizare a producției.

S. Tataru

‹ adv ›
‹ adv ›

5 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›