Din cauza creşterii bruşte a temperaturilor, agricultorii trebuie să urgenteze semănatul de cereale. Mai mulţi agricultori spun că primăvara devine un anotimp mai scurt, vremea se încălzeşte brusc, ceea ce face ca umiditatea din sol să se evaporeze mai repede.
Anatol Plăcintă, agricultor, membru al Consiliului Republican al Asociaţiei Producătorilor de Fructe, a declarat pentru IPN că pământul trebuie să fie umed de cel puţin 7 centimetri în adâncime pentru ca sămânţa să prindă rădăcini.
Directorul executiv al asociaţiei „Moldova Fruct”, Petru Stratan, a menţionat că modificarea bruscă a temperaturilor face ca albinele să nu reuşească să polenizeze florile. „Floarea înfloreşte, este fertilă, disponibilă de a fi polenizată şi, dacă procesul de înflorire este foarte rapid, albinele nu reuşesc să polenizeze. Este nevoie de un numărul suficient de stupi şi de vânt”, a spus Petru Stratan. Fără polinizare adecvată, va fi mai mică şi roada.
Un alt dezavantaj al creşterii bruşte a temperaturilor este că agricultorii nu reuşesc să stropească pomii cu preparate de protecţie. Petru Stratan spune că sunt anumite faze de dezvoltare a mugurilor când trebuie aplicate aceste preparate de protecţie sau îngrăşăminte. Însă din cauză că acestea se dezvoltă rapid, agricultorii, având suprafeţe mari de pomi, au puţin timp la dispoziţie pentru a aplica aceste preparate.
Dacă până la mijlocul lunii aprilie, temperaturile au variat între 10-15 grade Celsius, atunci la sfârşitul lunii acestea s-au ridicat de la 20 la 29 de grade Celsius.
Comentarii