‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
42.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFamilia Malai din Ruseștii Noi și afacerea lor cu căpșuni din soiul ˝Marmelad˝

Familia Malai din Ruseștii Noi și afacerea lor cu căpșuni din soiul ˝Marmelad˝

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lidia Malai din Ruseștii Noi, raionul Ialoveni se ocupă cu creșterea căpșunilor deja al patrulea an. Împreună cu soțul și fiul dețin 1,2 hectare de pământ, pe care au plantați doar căpșuni din soiul ˝Marmelad˝.

Participă regulat la expoziții. La ediția de primăvară din acest an a Moldagrotech a venit însă singură să comercializeze stoloni de căpșuni.

Femeia spune că familia sa a plantat mai multe soiuri de căpșuni în toți acești ani, dar nici unul nu se compară cu cel din soiul ˝Marmelad˝. Un mare plus, spune ea, este că sunt rezistenți la înghețuri de până la -25 de grade Celsius. Iar pentru clima noastră e mai mult decât suficient , crede Lidia Malai.

‹ adv ›

Pe deasupra, fructele acestui soi de căpșuni au calități gustative foarte bune, sunt dulci și drept bonus se păstrează foarte bine atunci când sunt transportate la piață. Și termenul de vânzare este așadar mai mare, fructele nu-și pierd din imagine imediat după ce sunt culese, afirmă femeia.

Ne spune și un secret despre cum să se facă căpșunile mai mari. În perioada de înflorire, dacă sunt multe flori, o parte dintre acestea trebuie înlăturate manual. Lucrările însă trebuie făcute cu mare atenție, deoarece există riscul să fie afectate celelalte flori care urmează să dea rod.

Pentru ca să le reușească pe toate, familia Malai apelează la ajutorul lucrătorilor sezonieri, în special la plantare și la cules. Au fost cazuri când au angajat chiar și 15 muncitori, numai pentru ca să reușească la timp cu toate lucrările.

‹ adv ›

Toată marfa familia Malai o vinde direct cumpărătorilor la piață. Nu s-au orientat spre export. Căpșunile se bucură de o mare cerere și la noi în țară.

Acum, pe timp de primăvară, la mare căutare sunt stolonii de căpșuni, așa că femeia nu duce lipsă de cumpărători aici la Moldexpo. Un singur fir de răsad se vinde în medie cu 5 lei. Unii clienți se interesează chiar și de comenzi mai mari. În timpul conversației noastre de taraba acesteia s-a apropiat un client care s-a arătat interesat de o comandă de cca 20 de mii de răsaduri.

Anul acesta familia Malai are așteptări mari. Asta deoarece plantația lor de căpșuni urmează să dea o roadă mai bogată, fiind deja în al patrulea an de rod.

‹ adv ›

Noi, echipa Agrobiznes.md, ne-am propus drept misiune încă de la lansare să-i ajutăm pe micii noștri fermieri să găsească clienți și parteneri, așa că în semn de solidaritate publicăm datele de contact ale familiei Malai pentru cei interesați. Tel: +373 69 695 596

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›