‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 noiembrie, 2024
-2.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStocurile de porumb ale SUA vor atinge nivelul record din ultimii 50 de ani

Stocurile de porumb ale SUA vor atinge nivelul record din ultimii 50 de ani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Estimările arată că rezervele de porumb ale Statelor Unite, cel mai mare cultivator și exportator de pe piața mondială, vor atinge cel mai mare nivel înregistrat din 1960. Producția va cunoaște o revenire spectaculoasă după seceta de anul trecut, arata un raport recent publicat de Bloomberg.

Până la recolta de anul viitor, stocurile de porumb ale SUA vor ajunge la 51,77 milioane de tone metrice, ceea ce înseamnă o creștere de 167%, față de volumul stocurilor de anul trecut. La rândul său, producția va crește cu 31%, ajungând în acest sezon la 358,7 milioane de tone. Goldman Sachs Group Inc. a estimat că prețurile contractelor futures vor scădea în următoarele șase luni, ajungând până la 5,25 dolari pe bușel (206,68 dolari/tonă). Acest preț reprezintă cu 19% mai puțin decât prețul tranzacționat ieri la Bursa din Chicago, adică 255,40 dolari/tonă.

Anul trecut în luna august, cea mai severă secetă înregistrată din 1930 a adus prețurile nivelul record de 8,49 dolari/bușel (334.24 dolari/tonă). În acest context, comerțul cu porumb s-a prăbușit cu 26%, ceea ce a afectat prețurile de pe piața globală a alimentelor.

‹ adv ›

Prețul contractelor futures este încă de două ori mai mare față de nivelul mediu din ultimele douăzeci de ani. Prin urmare, fermierii din Brazilia până în Ucraina au mărit suprafața cultivată cu porumb, sperând să poată „mușca” din cota de exporturi a SUA.

Pe de altă parte, fermierii din SUA și-au planificat să semene porumb pe cea mai mare suprafață, înregistrată din 1936, estimează Departamentul pentru Agricultură al guvernului american (USDA). Suplimentarea de stocuri, în volum de 84,84 milioane de tone, reprezintă mai mult decât consumul anual al Uniunii Europene.

Livrările de porumb ale SUA se vor reduce cu 55%, față de începutul sezonului. USDA prognozează cel mai redus nivel al vânzărilor de porumb, din 1972, ceea ce ar însemna cel mai mare declin înregistrat din 1960.

‹ adv ›

Cu cinci luni înainte de recoltă și mari suprafețe din Midwest așteptând să fie semănate, întoarcerea vremii secetoase ar putea afecta producția. Estimările USDA privind recolte record în ultimii trei ani s-au dovedit a fi greșite, din cauza vremii. Specialiștii americani au ratat și prognoza privind scăderea cu 13% a producției de anul trecut, deși a fost cea mai drastică scădere din ultimii 20 de ani.

În acest an, semănatul a fost mult întârziat, situație care nu s-a mai întâmplat din 1984. Printre cauze se numără vremea ploioasă, zăpada care a căzut în unele zone agricole și temperaturile foarte reci pentru această perioadă. Până pe 5 mai erau însămânțate doar 5% din culturile de porumb, ceea ce înseamnă cu 56% mai puțin decât media ultimilor cinci ani.

„Cu fiecare zi de întârziere a campaniei de semănat, culturile sunt supuse un risc tot mai mare de a fi polenizate în perioada cea mai călduroasă din an”, a declarat Jacquie Voeks, senior consultant al companiei Stewart-Peterson Group din West Bend, Wisconsin. „Condițiile în care sunt însămânțate culturile sunt departe de a fi ideale, ceea ce îndreptățește îngrijorarea că productivitatea va fi sub medie”, a mai precizat specialistul.

‹ adv ›

Cele mai mari producții se pot obține în Iowa, regiunea cu cele mai importante culturi de porumb din SUA, a estimat Roger Elmore, agronom și profesor la Universitatea de Stat din Ames, Iowa. Condiția este ca semănatul să se încheie pe 18 mai. Fiecare zi de întârziere poate reduce productivitatea cu până la 60 de kg pe hectar.

Cererea de etanol pe piața americană este în scădere și, în consecință, cantitatea de porumb folosită în acest sector a scăzut cu 9,2%, și va ajunge în august la 115,6 milioane de tone, estimează USDA. După nivelul record al exporturilor de etanol, atins în 2011, anul trecut ritmul livrărilor s-a redus, iar în 2013 este posibil să se mențină acest trend. Scăderea interesului față de etanolul american este în strânsă legătură cu apetitul cumpărătorilor pentru biocombustibilii brazilieni, mai ieftini, produși din trestie de zahăr.

Sursa: recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›