Cele mai noi tipuri de răsad, irigate prin picurare și aspersiune, dar și condiții ecologice de creștere reprezintă atuurile afacerii lui Vitalie Cebotaru din Zârnești, Cahul.
Familia Cebotaru a ales să muncească din greu în agricultură pentru a-și asigura un trai decent, pentru că nu și-a dorit să fie despărțită, muncind peste hotare. Fiul Vitalie Cebotaru a moștenit această pasiune pentru „împărăția legumelor” și a decis să extindă acum trei ani afacerea.
Îndrăgostit de frumusețea grădinăritului
„Părinții aveau sere mici acasă. Eu am decis să fac mai mult. Voiam să o fac pentru mine, dar și să aduc bucurie părinților cărora le datorez totul. Așa am procurat 2,5 ha de pământ lângă sat, iar de aici până la a mă îndrăgosti de frumusețea grădinăritului a fost doar un pas”, își amintește fermierul.
Serele se întind acum pe o suprafață de 50 de ari, însă Vitalie Cebotaru spune că a achiziționat o suprafață mai mare pentru a avea posibilitatea de extindere. „O parte din sere este rezervată pentru creșterea răsadurilor, iar altă parte – pentru creșterea legumelor pe teren protejat. Inițial, am investit 200 de mii de lei, însă suma a crescut considerabil în ultimii ani. A fost greu, însă este o afacere frumoasă de familie”, a menționat agricultorul din Zârnești.
Din zori până noaptea, în sere
Munca la răsadnițe începe chiar a doua zi de Revelion, pe 1 ianuarie, după ce sunt aduse semințele, iar acum Vitalie Cebotaru spune că din zori și până noaptea târziu toată familia e în sere. Răsad de tomate, varză, castraveți, dovlecei, ardei, conopidă, ridiche și pepeni din soiurile cele mai performante se găsesc în serele de la Zârnești. Potrivit lui Vitalie Cebotaru, răsadurile sunt crescute pe un substrat special din turbă de pădure, care conține toate microelementele necesare pentru fire robuste și productivitate înaltă. Temperatura optimă pentru producerea răsadului este de cel puțin 18°C pe timp de noapte și 23-25°C ziua, însă, de exemplu, pentru varză este necesar de asigurat o temperatură mai joasă.
Răsad crescut ecologic
„Producem anual circa 250 de mii de fire. În fiecare an apar hibrizi și specii noi pe piață, iar eu mă asigur ca toate să fie în serele noastre. Răsadurile sunt din semințe productive, competitive și rezistente la frig, secetă și boli. Aceste răsaduri sunt crescute în condiții ecologice. Utilizez doar tratamente cu îngrășământ foliar, care conține elemente sub formă de chelați și nu conține clor și metale grele. Faptul că răsadul nostru este apreciat, îl demonstrează și legumicultorii care vin și-l procură an de an de la noi”, spune mândru Vitalie Cebotaru.
Agricultorul afirmă că produce în funcție de cerere, însă dacă rămâne răsad îl cultivă pe terenurile protejate. Prețul pentru un fir variază între 50 de bani și cinci lei, în funcție de cât sunt de performante. Căldura este asigurată de un cazan care funcționează pe bază de lemn, însă agricultorul visează la un sistem automat de reglare a temperaturii, care spune că l-ar costa vreo sută de mii de lei. Cel mai important, în opinia sa, este că asigură răsadurile cu apă prin sisteme moderne de irigare: prin picurare și aspersiune.
Agricultură inteligentă
Problema cea mai mare pe care o vede tânărul este lipsa unei piețe de desfacere, care ar oferi o stabilitate a prețurilor. „Am auzit că va fi creat un centru unde am putea livra o cantitate constantă la prețuri stabile. Ar fi bine să fie așa. Ar dispărea dificultățile la comercializare”, consideră Vitalie Cebotaru.
Agricultorul planifică să achiziționeze echipament care ar reduce din eforturile și munca depusă, iar totul ar fi automatizat. Deși nu și-a întemeiat încă o familie, Vitalie Cebotaru consideră că agricultura pe care o practică în mod inteligent le va oferi un viitor sigur oamenilor dragi.
Sursa: Ziarulnational.md
Comentarii