‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri10 grupuri de agricultori concurează pentru granturi în cadrul proiectului MAC-P

10 grupuri de agricultori concurează pentru granturi în cadrul proiectului MAC-P

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

”La moment, sunt create primele 10 grupuri de producători agricoli în domeniul horticol, care vor depune dosarele pentru participare la Programele de granturi în cadrul proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P) al Băncii Mondiale realizat în comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului”, a declarat Directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc în cadrul seminarului informativ cu reprezentanții oficiilor teritoriale ale Agenției.

”Întru asigurarea confortului agricultorilor, grupurile de producători vor putea depune dosarele până la data de 30 iunie 2014 la oficiile teritoriale ale AIPA, unde vor fi examinate într-un termin maxim de 10 zile. După care, dosarele vor fi transferate către sediul central al Agenției pentru evaluarea și decizia finală privind oferirea granturilor. Totodată, menționăm că dosarele vor fi introduse în sistemul electronic ”aipa on-line”, care le va permite agricultorilor să efectueze verificarea electronică a dosarelor depuse la fiecare din etapele parcurse”, a specificat Nicolae Ciubuc.

Vice-directorul Unității de Implementare a Proiectelor Agricole finanțate de Banca Mondială, Olga Sainciuc a efectuat o amplă prezentare a manualelor de alocare a granturilor pentru ambele linii de granturi. Olga Sainciuc a specificat, că în cadrul proiectului MAC-P, agricultorilor le-a fost oferit tot suportul logistic necesar întru crearea grupurilor și pregătirea dosarelor pentru participarea la programele investiționale.

‹ adv ›

”În aceeași ordine de idei, menționez că în timpul apropiat va intra în vigoare noua Lege cu privire la grupurile de producători, care în comun cu Programele investiționale lansate, vine să sprijine inițiativa de asociere în agricultura autohtonă, necesară pentru majorarea competitivității produselor agricole moldovenești pe piața internă și externă”, a specificat Olga Sainciuc.

Participanții la seminarul informativ au acordat o deosebită atenție tuturor aspectelor ce vizează procedurile de depunere a dosarelor, venind cu un șir de propuneri care ulterior vor fi incluse în manualele de alocare a granturilor.

Reamintim, că în anul curent au fost lansate două Programe de granturi investiționale în cadrul proiectului MAC-P. Prima linie granturi de $7 mln. este destinată co-finanțării investițiilor în utilaje și tehnologii post-recoltă în sectorul horticol, cu un plafon maxim de 350 mii dolari SUA pentru un grup de producători, dar nu mai mult de 50% din investiția efectuată. Cea de a două linie de granturi post-investițională este destinată producătorilor agricoli care vor aplica practici agricole prietenoase mediului. Plafonul maxim al granturilor în cadrul acestui program va fi de 20 mii dolari SUA, și poate acoperi până la 50% din investiția efectuată. Bugetul acesteia este de 3 milioane de dolari SUA. Agricultorii vor putea depune dosarele spre participare la Programele de granturi de două ori pe an, până în 2017. Dosarele sunt depuse la Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›