‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPresa rusă: „Uniunea Europeană și Uniunea Vamală vor ruina Moldova”

Presa rusă: „Uniunea Europeană și Uniunea Vamală vor ruina Moldova”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Uniunea Europeană și Uniunea Vamală vor ruina Moldova” – acesta este sensul subtitlului unui material publicat joi în publicația rusă „Nezavisimaia Gazeta”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, în opinia autorului articolului, Moldova a cărei agricultură câștiga venituri mai înainte, pe lângă vin, din exporturile de mere și struguri, „se poate considera falită”.

„După ce Uniunea Europeană a instituit măsuri de restricție la exporturile cu o serii de produse agricole din R.Moldova și Rusia a refuzat să cumpere de la ea fructe, producția de mere va trebui redusă de cinci ori. De asemenea, vor fi afectați strugurii, perele, roşiile și usturoiul, care sunt în UE produse strategice și importurile cu acestea sunt limitate prin cote. Iar Moscova a găsit în acestea viermele oriental dăunător. În situația aceasta, companiile ruse refuză să încheie contracte cu partenerii moldoveni”, se spune în material.

‹ adv ›

Datele ONU arată că în anul 2013 Republica Moldova a exportat în Rusia 180 mii tone de mere din volumul total al exporturilor cu acestea, de 194 mii t (93% din totalul exporturilor de mere). La importurile de mere, Moldova s-a clasat pe locul doi. Polonia a livrat în același an 705 mii t – peste o jumătate din importurile rusești. În cazul în care vor avea probleme cu exporturile de mere către Rusia, fermierii moldoveni vor avea nevoie de piețe de desfacere noi. Dar pentru aceasta va fi nevoie de timp, în care recolta culeasă să fie păstrată undeva. Capacitățile frigorifice ale Republicii Moldova însă sunt prevăzute pentru 25–30 mii t de mere din cele 200 mii t care mai sunt pe pomi.

„Totuși, fermierii din autonomia găgăuză au ajuns într-o situație privilegiată: Rusia cumpără de la aceștia fructe, legume, dar și vin. Aceasta are legătură, el mai probabil, cu orientarea prorusă a regiunii”, constată publicația.

Pe de altă parte, mulți în Moldova consideră că eventualul embargou are legătură cu semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, după care „Moscova nu îi va lăsa iluzii Moldovei”. Cel puțin, până la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie. În acest caz, până în toamnă, populația își va dea seama că „în est țara a pierdut totul, iar în vest nu a obținut nimic mai mult decât un regim fără vize”.

‹ adv ›

„Și atunci, majoritatea electoratului ar putea să voteze pentru cei de stânga”, conchide autorul articolului.

„De altfel, la ultimele alegeri comuniștii au obținut majoritatea mandatelor din parlament, dar nu au putut forma majoritatea parlamentară, și atunci a apărut actuala Coaliție de guvernare, care a obținut Acordul de Asociere cu UE și regimul de intrare fără vize în UE pentru cetățenii Moldovei”, se arată în publicație.

Autorul scrie că, deși Chișinăul a fost atenționat la Bruxelles în repetate rânduri că R.Moldova nu va deveni membră a UE în perspectiva imediată, premierul Iurie Leancă iarăși pune problema calității de membru în contextul eventualelor modificări ale configurației guvernării în Moldova.

‹ adv ›

„Și asta pentru că cei de stânga, dacă vor câștiga, le-ar putea întoarce pe toate înapoi, făcând, a câta oară, o cotitură spre Rusia”, concluzionează ziarul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›