‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSperanța-Con cere claritate în ˝importul și producerea de zahăr din Moldova˝

Speranța-Con cere claritate în ˝importul și producerea de zahăr din Moldova˝

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Întreprinderile modoveneşti de conserve nu fac lobby pentru importul de zahăr din trestie, ci pledează pentru libera concurenţă în importul de zahăr de sfeclă, a declarat Asociaţia Producătorilor de Conserve (Speranța-Con).

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând Declaraţia acesteia, asociaţia neagă acuzaţiile Uniunii Producătorilor de Zahăr (UPZM) despre faptul că întreprinderile de conserve încearcă că „distrugă ramura producerii de zahăr”.

„Asociaţia este indignată de faptul că cotele la importul de zahăr sunt alese preponderent de producătorii de zahăr. De exemplu, conform datelor oferite de Camera de Licenţiere în 2013 Sudzucker Moldova a ales peste 90% din cotele la importul liber de zahăr şi a adus din Belarus peste 30 mii tone de zahăr, pe care apoi le-a revândut pe piaţa internă”, se vorbeşte în documentul citat.

‹ adv ›

Speranța-Con atrage atenţie la faptul că producătorii de conserve niciodată nu s-au pronunţat, nu se pronunţă şi nu se vor pronunţa pentru distrugerea ramurii de producere a zahărului în Moldova.

Asociaţia menţionează că în ţările vecine, unde tradiţional este cultivată sfecla de zahăr în cantităţi mari, este permis importul liber de zahăr de sfeclă fără crearea unor scheme complicate de cote şi taxe, care practic exclud concurenţa liberă pe piaţă şi menţin preţurile exagerate.

Speranța-Con precizează că în ultimii cinci ani 15 întreprinderi din domeniu au majorat volumul de producere până la 500 mil. cutii de produse. Întreprinderile investesc milioane de euro în dezvoltarea capacităţilor sale. În 2014 investiţiile companiei moldo-americane S.A. „Orhei-Vit” au ajuns la 5 mil. de euro.

‹ adv ›

Volumele vânzărilor întreprinderilor din ramura conservelor ajung anual la 1,5 mlrd. de lei.

Asociaţia remarcă cooperarea fructuoasă şi susţinerea producătorilor autohtoni de zahăr, indicând că din anumite cauze unele întreprinderi au refuzat să mai procure zahăr de la Sudzucker Moldova.

„Asociaţia conlucrează de succes cu Moldova Zahar şi Magt Vest, menţionând calitatea înaltă a producţiei acestora şi a manierei de gestionare a afacerii”, se vorbeşte în Declaraţie.

‹ adv ›

Speranța-Con insistă asupra studierii de către structurile de profil a situaţiei de pe piaţa de producere importare a zahărului.

„Considerăm că investigaţiile trebuie să clarifice situaţia, în circumstanţele în care producătorii de zahăr importă marfa din Belarus şi România la un preţ de 7.8 lei/kg, pentru ca mai apoi să vândă acest zahăr pe piaţa internă cu 11-12 lei/kg”, menţionează asociaţia.

Speranța-Con consideră „anormală” situaţia când „populaţia unuia dintre cele mai sărace state din Europa plăteşte mai mult pentru zahăr decât locuitorii majorităţii statelor din Uniunea Europeană”. Din această cauză Asociaţia consideră că „situaţia de pe piaţa zahărului trebuie modificată cardinal”.

„INFOTAG” precizează: Volumele vânzărilor întreprinderilor din ramura conservelor din RM ajung anual la 1,5 mlrd. de lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›