Circa 30 femei din domeniul business-ului agricol au participat astăzi, 21 mai curent, în cadrul unei conferințe de informare despre oportunitățile de dezvoltare a afacerilor în agricultură, organizată de FPM Moldova în contextul Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului, finanțat de Guvernul SUA.
Participantele la conferință reprezintă diferite tipuri de întreprinderi, axate preponderent pe creșterea fructelor, strugurilor, pomușoarelor, legumelor, precum și industria alimentară.
Evenimentul are drept scop prezentarea Programului de credite în infrastructura post-recoltare, precum și oportunitățile existente de asistență și instruire de care pot beneficia femeile-antreprenoare. În cadrul aceluiași eveniment au fost prezentate afaceri deja creditate în cadrul Programului de creditare. Încurajarea femeilor pentru accesarea creditelor reprezintă o inițiativă menită să stimuleze abilitarea femeilor din Moldova și motivarea acestora pentru a participa activ în viața economică a țării, în procesul decizional și nu în ultimul rînd, la o viață socială activă.
În scopul facilitării accesului întreprinderilor noi, micro/mici/medii, inclusiv a celor aflate în proprietatea femeilor, în luna mai a anului curent a fost redusă suma minimă a creditului de la 50 mii USD la 20 mii USD. Suma maximă a rămas neschimbată – 600 mii USD.
De asemenea, a fost extinsă aria de eligibilitate de la 8 la 13 raioane (Ungheni, Nisporeni, Călărași (nou), Telenești (nou), Strășeni (nou), Hîncești (nou), Leova, Cantemir (nou), Cahul, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi), municipiul Chișinău șu UTA Găgăuzia. Programul de credite este implementat de către 7 bănci participante – Moldova Agroindbank, Victoriabank, Moldindconbank, Comerțbank, Banca Socială, Mobiasbancă – Groupe Societe Generale și Energbank.
Kara McDonald, viceambasadoare SUA, prezentă la eveniment, a declarat că sunt importante exemplele de succes a femeilor de afaceri pentru a inspira o cultură de antreprenoriat printe femeile din Moldova. În acest scop Corporația Provocările Mileniului a decis reducerea sumei minime a creditelor oferite pînă la 20 mii USD, pentru ca aceste împrumuturi să devină mai accesibile pentru femei care de obicei au afaceri mici sau medii.
Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că Programul de credite Compact încurajează și grupurile de femei care se pot coopera pentru investiții mari în infrastructura post-recoltare, ceea ce le va permite să devină competitive pe piața agricolă. Totodată, directorul executiv al FPM Moldova a accentuat că dezvoltarea afacerilor agricole va permite creșterea posibilităților în localitățile rurale și crearea noilor locuri de muncă pentru ca populația să nu mai plece peste hotare la muncă.
Femeile antreprenoare, participante la conferință, au recunoscut că au aflat mai multe informații utile pentru inițierea și extinderea afacerilor agricole, inclusiv despre oportunitățile de instruire și asistență de care pot beneficia. În același timp, au apreciat exemplele unor afaceri de succes în agricultură care le-au convins că există spațiu suficient pentru dezvoltare.
Programul de creditare pentru infrastructura post-recoltare în valoare totala de 12 mil. USD este una din cele patru activități complexe ale proiectului „Tranziţia la agricultura performantă” din cadrul Programului Compact, finanțat de către Guvernul SUA prin intermediului Corporației Provocările Mileniului. Pînă în prezent au fost debursate 21 credite în valoare totală de 4,3 mil. USD, inclusiv 16 credite în sumă totală de cca 3,2 mil. USD (75%) investite în construcția/reutilarea depozitelor frigorifice pentru fructe și legume cu capacitate totală de cca 16,1 mii tone.
În cadrul Programului Compact se preconizează a fi debursate suplimentar, pînă în anul 2015, cca 10 mil. USD pentru acordarea creditelor, inclusiv din resursele rambursate.
Sursa: mca.gov.md
Comentarii