Tronciu Nicolae, din banii trimişi de fiul care munceşte în Italia a înfiinţat mai multe hectare de vie la Pereni, raionul Hânceşti. De curând s-a întors acasă și fiul său, Veaceslav ca să contribuie şi el la dezvoltarea afacerii de familie şi să-şi construiască un viitor acasă alături de familie şi prieteni.
Agricultura a fost dintotdeauna ocupația de bază în familia Tronciu. Veaceslav a ales-o și el pentru că este un domeniu important pentru R. Moldova. Bunicul și tatăl său au făcut agricultură. „Chiar dacă nu foarte mulţi tineri aleg munca în câmp, argumentând că este grea și nu-i neprofitabilă, eu o consider una nobilă și suficient de profitabilă.
Agricultură performantă poți face doar dacă ești specialist. Tata m-a convins să merg pe acest drum. Împreună cu el, am vizitat mai multe gospodării agricole. Împreună cu tata am început proiectarea unei plantații viticole”, povestește tânărul fermier.
La întoarcere în ţară Veaceslav Tronciu a aflat de Proiectul „Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”. A depus cererea de participare şi a beneficiat de asistenţă gratuită la: înregistrarea întreprinderii, elaborarea planului de afacere, instruire pentru antreprenorii începători. Tot în cadrul Proiectului a fost în vizită de studiu în Romania unde a acumulat informaţie nouă legată de antreprenoriat, precum și a avut ocazia să viziteze afaceri similare.
În 2012, a plantat primele trei hectare de vie. Via a fost plantată în bază de proiect, plantarea unui hectar de vie costă 10 mii de dolari. Investiţia a fost efectuată din banii câștigați în Italia.
Tânărul fermier dorește toamna aceasta să planteze câteva hectare de vie. De asemenea, intenționează să instaleze un sistem de irigare prin picurare, precum și o plasă antigrindină, pentru a se proteja de unele calamități naturale. „Bani voi lua din venitul obținut de la comercializarea strugurilor. O afacere trebuie să se întrețină singură”, ne spune viticultorul de la Pereni. Desigur, și-ar dori mult să-și extindă plantația de vie până la 50 de hectare, însă pentru aceasta este nevoie de bani, pe care tânărul fermier încearcă să-i câştige. Este îngrijorat de lipsa forței de muncă. Vorba e că tineretul pleacă la oraș, iar la sat rămân doar oamenii în etate.
L-am întrebat, firește, ce-ar face dacă ar avea mulți bani. Ne-a spus că i-ar investi în viticultură și pomicultură. Tronciu Veaceslav este satisfăcut de ocupația sa. „Îmi place cum crește via. De altfel, îmi place să fac ceea ce se vede. Însă e nevoie de o mare responsabilitate în ceea ce privește protecția viței de vie şi lucrările agrotehnice. Organizarea mea ține de faptul că îngrijim via, o protejăm de boli și dăunători. Fac şi lucrările ce ţin de partea estetică a plantaţiei ca să arate ca via din Italia. Dacă alții vor să scoată doar bani, eu visez să fac în vie un colțișor de rai”, ne mai spune tânărul fermier. El este mulțumit de investiția făcută în vie și visează să-și vândă producția pe piața din Vest.
Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.
Comentarii