„Sputnik-Moldova” relatează, citând declaraţiile specialiştilor, că producerea de lactate în ţara noastră ar putea să intre în impas, transmite News-Moldova.
„Potrivit acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, în decurs de 7 ani, întregul lanţ, de la producerea laptelui până la prelucrarea lui, trebuie conformat standardelor şi normelor europene. După aproape un an de la semnarea acordului, lucrurile în sfera producerii lactatelor stau pe loc”, menţionează sursa.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate din Moldova, Carolina Linte, a declarat pentru „Sputnik- Moldova” că pe lângă lipsa investiţiilor, un obstacol în calea dezvoltării domeniului este legislaţia, care prevede limitarea rentabilităţii procesului de producere până la 15 la sută, veniturile fiind insuficiente pentru modernizare”.
„Noi avem hotărâre de Guvern, ce prevede că rentabilitatea pentru produsele lactate să fie de doar 15%. Această hotărâre împiedică dezvoltarea sectorului. Noi nu avem surse de finanţare pentru modernizarea sectorului, în plus creditele bancare ne fac activitatea şi mai dificilă”, a declarat Carolina Linte.
Specialistul a mai spus că „sunt un şir de produse lactate, precum iaurtul sau caşcavalul, ce pot fi importate, însă acest domeniu trebuie să fie unul prioritar pentru republică şi subvenţionat de stat. Deocamdată este subvenţionat doar domeniul producerii materiei prime, dar ar fi bine ca pe parcurs să se ajungă şi la subvenţionarea întreprinderile de procesare”.
Anterior, News-Moldova a relatat, cu referire la presa din România, că în ţara vecină un număr mare de producători de lapte s-au pomenit în faţa pericolului dispariţiei, după ce mai multe reţele de magazine ce activează pe piaţa românească au început să refuze contractele cu producătorii români de lactate, preferând să pună pe rafturi produsele din alte ţări – membre ale UE.
Comentarii