‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 30 august, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Fermierii care au luat credite în valută riscă să fie judecaţi, iar afacerile...

VIDEO. Fermierii care au luat credite în valută riscă să fie judecaţi, iar afacerile lor – închise

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii agricoli care au luat credite de la bănci în valută străină sunt în pragul falimentului. Aceştia susţin că odată cu creşterea euro şi dolarului valoarea creditelor s-au dublat. Fermierii aşteaptă susţinere din partea statului, în caz contrar riscă să fie judecaţi, iar afacerile lor să fie închise, transmite Studio-L TV.

A vrut să facă investiţie în agricultură, dar s-a pomenit în situaţia că va trebui să vîndă tot ce are pentru a rambursa creditul de la banca. Vorbim despre Vasile Bacal din satul Caplani raionul Ştefan Vodă. Fermierul cultivă de mai mulţi ani fructe şi legume în sud-estul ţării, iar în anul 2012 a decis să ia un credit de la bancă de 150 de mii de dolari pentru a-şi construi un frigider de păstrare a producţiei agricole. Creditul urma să fie rambursat pînă-n anul 2017 cu o rată a dobînzii de 4,5 la sută.

Bărbatul povesteşte că în momentul cînd a făcut împrumutul un dolar american pe piaţa din Moldova constituia 12 lei şi 50 de bani, acum însă acesta este de aproape 25 de lei, iar în loc de un milion şi jumătate de lei care trebuia să-i ramburseze, acum este nevoit să întoarcă băncii peste trei milioane, cifră care îl bagă în faliment.

‹ adv ›

Anul acesta Vasile Bacal a produs peste o mie de tone de ceapă şi cîteva sute de tone de struguri, bărbatul spune că de obicei ceapa era exportată în Federaţia Rusă şi un procent foarte mic în Europa. Acum însă exportul a fost stopat, iar ceapa rămîne încă în frigider.

Din cei 150 de mii de dolari împrumutaţi de la bănci fermierul a construit un frigider modern în care poate fi stocat în jur de o mie de tone de fructe şi legume.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=x9wnHO18KXk”]

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›