Agenţii economici din domeniul textil şi cei din domeniul de procesare a produselor agroindustriale vor fi invitaţi la instruiri în cadrul celei de-a doua faze a proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici”. Proiectul este finanţat de Guvernul Suediei, prin intermediul Corporaţiei Financiare Internaţionale, şi implementat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Asociaţia Businessului European, transmite IPN.
Preşedintele CCI, Valeriu Lazăr, a spus, la prezentarea etapei a doua a proiectului, că anul trecut au fost organizate mai multe misiuni de afaceri în străinătate, în cadrul cărora agenţii economici din Moldova au avut posibilitatea să vadă cum se dezvoltă economia în statele UE şi să-şi creeze relaţii de colaborare cu parteneri europeni.
Ambasadoarea Suediei la Chişinău, Ingrid Tersman, a menţionat că a venit momentul pentru Guvern, dar şi pentru sectorul privat, de a implementa reforme care ar asigura competitivitatea Republicii Moldova pe pieţele internaţionale. „Pentru a beneficia din plin de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, businessul are nevoie de informaţie privind cerinţele impuse de noul regim de comerţ, ceea ce va fi scopul principal al campaniei susţinute de Suedia”, a spus Ingrid Tersman.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că Uniunea Europeană oferă asistenţă pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător atât ţării, cât şi agenţilor economici în particular. În anul curent UE va susţine aplicarea acordului prin programe de dezvoltare a agriculturii, de dezvoltare regională şi a infrastructurii energetice.
În cadrul primei etape a proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici”, 669 de operatori economici au beneficiat de instruiri specializate în cadrul a 27 de seminare. De asemenea, au fost create trei comitete sectoriale: în agricultură, industrie şi servicii, şi au fost instituite două linii fierbinţi în cadrul CCI şi EBA. Totodată, au fost efectuate 4 vizite axate pe identificarea de parteneri şi instruiri în domeniul regulilor de acces a fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi procesate pe piaţa UE. Beneficiari ai primei etape a proiectului au fost operatori economici din sectorul agricol.
Comentarii