‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFinala concursului „Polobocul de aur": Au fost selectate cele mai bune 9 vinuri de...

Finala concursului „Polobocul de aur”: Au fost selectate cele mai bune 9 vinuri de casă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cele mai bune 9 vinuri de casă au fost selectate din peste 100 de mostre ce au ajuns în etapa finală a concursului vinului de casă „Polobocul de aur”, organizat de Camera de Comerț și Industrie pentru al 12-lea an consecutiv. Învingătorii vor fi anunțați și premiați cu un butoi de 120 de litri în cadrul Festivalului „Polobocul de aur”, organizat în premieră de CCI la 25 aprilie în Valea Răciulei, raionul Călărași.

Astfel, vor fi premiate câte două vinuri (vin alb și, respectiv, vin roșu) la patru categorii: vin din soiuri tehnice; vin tânăr din soiuri hibride; vin de casă păstrat mai mult de un an; vin de desert. De asemenea, va fi acordat și un premiu special.

Învingătorii au fost determinați vineri, 27 martie, în cadrul etapei a II-a concursului de către un juriu profesionist, constând din vinificatori cu renume, tehnologi și reprezentanți ai instituțiilor de supraveghere a calității produselor alcoolice. Printre aceștia se numără Anatol Balanuța, șeful Catedrei Enologie a Universității Tehnice din Moldova, directorul general al Combinatului Mileștii Mici, Gheorghe Castraveț, directorul pentru calitate al ÎM Zernoff, Alexandra Perova, reprezentanți ai Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Produselor Vinicole, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice, Agenției Protecția Consumatorilor, etc.

‹ adv ›

Vicepreședintele CCI, Vladimir Didilică, a declarat în cadrul degustării că decizia de a organiza Festivalul „Polobocul de aur” a venit natural, având ca obiectiv extinderea concursului cu același nume, aflat la a 12-ea ediție. „Ne-am propus, prin acest eveniment, să promovăm cultura consumului vinului de casă, dar și tradițiile conexe – gastronomice, meșteșugărești, etc., iar prin acestea – și turismul intern. În același timp, CCI va oferi întregul sprijin necesar pentru instituționalizarea producătorilor de vin artizanal, care vor dori să-și înregistreze o întreprindere și să iasă pe piață”, a spus Vladimir Didilica.

„Polobocul de aur” reprezintă un prilej de a promova produsul specific pentru Republica Moldova, care e și o mândrie națională și o împlinire a micului producător. Participarea la acest concurs oferă oportunitatea de a afla lucruri noi și de a te face cunoscut pe piață”, a declarat membrul juriului Boris Zamaru, specialist principal în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice.

Amintim că învingătorii concursului „Polobocul de aur” vor fi anunțați în cadrul Festivalului vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare cu același nume, care se va desfășura, în premieră, pe 25 aprilie anul curent în Valea Răciulei, raionul Călărași.

‹ adv ›

Festivalul „Polobocul de aur” va începe la orele 10.00 cu un program susținut de colective artistice din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni și pregătirea de bucate tradiționale de la baștina și cu participarea personalităților notorii din viața publică. Vizitatorii Festivalului vor putea cumpăra produse ale meșterilor populari, participa la ateliere de artizanat, vor avea parte de concursuri specifice meșteșugărești și concursuri gastronomice și, nu în ultimul rând, vor putea degusta vinuri de casă de la câteva zeci de producători.

Totodată, vor fi organizate master class-uri în producerea vinului de casă, organizarea unei pensiuni agroturistice și păstrarea autenticității tradițiilor, iar operatorii turistici vor oferi tururi de scurtă durată la atracțiile turistice din regiune, inclusiv cele patru mănăstiri aflate la doar câțiva kilometri distanță de Valea Răciulei.

Printre partenerii Festivalului sunt mai multe instituții publice relevante, cum ar fi Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, Consiliile raionale Ungheni, Călărași și Nisporeni Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociația Micilor Producători de Vinuri, Agenția Turismului, dar și proiecte.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›