‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaOlandezul care a deschis o fermă de vaci la Edineț: Birocraţia din Moldova atacă...

Olandezul care a deschis o fermă de vaci la Edineț: Birocraţia din Moldova atacă mai dur străinii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Datele Biroului de Migraţie şi Azil arată că în anul precedent au fost eliberate străinilor peste 1800 de permise de muncă. Unul dintre ele a fost cel al lui Tim Boyet, un om de afaceri olandez venit în Moldova acum trei ani şi stabilit tocmai în nordul ţării, în satul Goleni din raionul Edineţ. Tim are în sat o fermă de vaci, pe care o administrează împreună cu alţi doi parteneri de afaceri din Olanda.

Birocraţia atacă mai dur străinii

„Noi avem o fermă în Olanda, şi acolo mulgem vaci şi ţinem tauri, dar piaţa olandeză este saturată şi nu sunt posibilităţi să deschizi o fermă cu 250 de vaci. Legea impune nişte restricţii. Noi am căutat o altă ţară unde să facem afaceri“, explică Tim cum a ajuns în Moldova.

‹ adv ›

La Goleni, Tim a construit un grajd după normele europene, a adus tehnică şi vaci din Olanda, pe care le tratează personal, pentru că este şi medic veterinar. Zilnic, o văcuţă olandeză produce aproape 25 de litri de lapte. Omul de afaceri recunoaşte că s-a confruntat cu mai multe probleme în acest stat. „Birocraţie există în Moldova, şi în special pentru că eu sunt străin. În Olanda nu este atât de strict ca aici.“

Recenta depreciere a leului a lovit puternic şi afacerea lui Tim, care are tranzacţii frecvente cu Olanda, de unde importă tehnologii şi materiale. „Cursul e o problemă mare. Pur şi simplu, noi cumpărăm multă marfă din afară şi cursul afectează costul unui litru de lapte.“ Olandezul îşi vede viitorul în R. Moldova şi vrea să îşi extindă afacerea, chiar dacă are mai multe provocări în faţă, mai ales financiare.

Dumitru Budianschi, expert în economie, consideră că oamenii de afaceri din UE vin în Moldova din diferite motive. Unul dintre ele este că în ţara noastră oportunităţile sunt mai mari decât în ţările lor. „Suntem prinşi într-un fel de relaţie a investitorului unde, în afară de interes economic, trebuie să mai există ceva, şi acel ceva sunt ori relaţiile personale care se stabilesc pe parcursul anilor între cineva din Moldova şi cineva din afară, ori cineva a venit dintr-o ţară străină, a lucrat aici, a creat condiţii, vede o oportunitate şi invită pe alţii“.

‹ adv ›

Potrivit expertului, ţara beneficiază nu doar de pe urma banilor aduşi de străini în economia ţării. „Este mult mai important pentru R. Moldova atunci când se aduce experienţă, se aduc noi forme de management, deci ceea ce se numeşte modernizarea managementului în economie. Pentru noi e foarte important să avem cât mai mulţi investitori din ţările dezvoltate, cu cultură modernă de a face afaceri“.

Via ZdG.md

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›