Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 a aprobat, astăzi, finanțarea a 49 de proiecte investiționale în sumă totală de peste 9,3 milioane lei.
Viceprim-ministrul, Stephane Bride, ministrul Economiei, a specificat că Programul PARE 1+1, care este unul de succes, constituie un exemplu elocvent de orientare spre standardele europene. ”Mai mult, prin susținerea proiectelor inovationale a antreprenorilor noi nu doar dezvoltăm mediul de afaceri din țară și păstrăm potențialul uman acasă, în special tinerii, dar și contribuim la revenirea în Republica Moldova a persoanelor plecate la muncă peste hotare”, a spus ministrul Economiei.
Stephane Bride a menționat că Programul PARE 1+1 necesită în continuare o promovare atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele ei, în special, în localitățile unde se află la muncă cetățenii noștri.
Iulia Iabanji, directorului Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a declarat că la moment mai sunt 217 de dosare depuse, în valoare totală de circa 40 milioane de lei. ”Reieșind din faptul că în bugetul pentru anul curent sunt prevăzute 30 milioane de lei pentru susținerea proiectelor investiționale prin intermediul Programului PARE, ODIMM este în proces de identificare a potentialilor donatori, care ar putea fi parteneri în susținerea proiectelor înaintate de migrații reveniți acasă sau rudele lor”, a specificat Iabanji.
Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, în perioada anilor 2010-2014, circa 1100 de persoane au fost instruite prin intermediul Programului PARE în domeniul desfășurării unei afaceri, iar 504 întreprinderi au beneficiat de finanțare nerambursabilă în sumă de 200 mii lei fiecare.
Comentarii