‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
39.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMulte culturi agricole – afectate de seceta din sudul ţării

Multe culturi agricole – afectate de seceta din sudul ţării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultorii din sudul Republicii Moldova sunt îngrijoraţi din cauza lipsei precipitaţiilor şi spun că seceta a afectat deja multe culturi agricole. Oamenii se tem ca s-ar putea repeta anul 2012, când seceta a fost devastatoare, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Agricultorii din zona de sud sunt cu ochii la cer pe motiv că demult nu a mai căzut nici un strop de ploaie. De la o zi la alta arșița e tot mai mare, ploile întârzie, iar speranțele oamenilor care și-au făcut un rost în agricultură sau o sursă suplimentară de venit sunt tot mai mici.

Dacă nici în următoarele două săptămâni nu va ploua pot considera că banii investiți până acum în efectuarea lucrărilor agricole s-au dus pe apa sâmbetei.

‹ adv ›

Soții Ilie și Ludmila Prale, din satul Andrușul de Jos cresc legume și culturi de câmp. Dacă seceta va continua, nu-și vor putea recupera nici cheltuielile făcute până acum. Pământul este uscat și unele culturi agricole nici nu au răsărit.

„Noi avem culturi pe deal semănate care nici nu au ieșit. Folosim apă din fântâni, dar seceta e mare. Așteptăm ploi care vor salva multe culturi”, a menționat Ludmila Prale.

Multe culturi agricole sunt deja afectate de secetă. S-ar putea repeta anul 2012 când seceta a fost devastatoare.

‹ adv ›

„Se repetă anul 2012 deoarece ploile nu au căzut în luna mai, noi am pierdut mazărea, orzul, grâul care mai târziu este pierdut. A rămas porumbul. Dacă nu mai plouă câteva zile am pierdut și porumbul. Cresc prețurile văzând cu ochii la cereale pe piață, ne așteptăm și la mai rău. Acum sunt ploi locale, aici plouă, dincolo este uscat. Nu avem nici o salvare”, a afirmat Vladimir Tanilenco, agronom din satul Slobozia Mare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›