‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
39.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriS-a încheiat cu success seria de instruiri a funcționarilor AIPA la sediul agenției de...

S-a încheiat cu success seria de instruiri a funcționarilor AIPA la sediul agenției de plăți din Ungaria

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi s-a încheiat programul de schimb de expiriență ”Dezvoltarea capacităților instituționale ale AIPA” din cadrul proiectului de cooperare bilateral „Extinderea cooperării moldo-maghiare în domeniul agriculturii”. Vizitele de studiu au fost efectuate în scopul facilitării schimbului de informații și preluarea bunelor practici în domeniul funcționării unei agenții de plăți din UE.

Astfel, în perioada de 2-5 iunie 2015, un grup de colaboratori din cadrul Direcției inspecții și control pe teren, AIPA, s-a aflat într-o ultimă reuniune din cele patru reuniuni profesionale. Obiectivul ultimei vizite de studiu fiind desfășurarea procesului de inspecții și control la fața locului.

Pe parcursul instruirilor, colegii din Ungaria au relatat despre rolul Departamentului de control fizic central în cadrul unei agenții de plăți UE, structura organizatorică, manualul de proceduri intern, tipurile de inspecții și control la fața locului, procesul de elaborare a listelor de riscuri precum si alte subiecte relevante din domeniu.

‹ adv ›

De asemenea, în agenda s-au înscris și două vizite în teren, în cadrul cărora experții au cunoscut beneficiile și avantajele programului LEADER, prin intermediul a două proiecte deja realizate. Unul din proiecte vizează organizarea diverselor evenimente culturale pentru comunitate, inițial fiind un grajd, care ulterior reconstruit devenise un centru cultural și respectiv fiind denumit ”Grajdul Sunetelor”. Astfel, acest centru cultural oferă concerte, evenimente culturale însoțite de târguri de artizanat, totodată fiind gazda festivalului ”Drumul cașcavalului” care unește producători de cașcaval din toată lumea. Alt proiect, ”Grădina culturală” a fost implementat cu scopul de a instrui copiii și femeile din cadrul comunității în arta culturală precum ar fi: pictură, croșetat, arta culinăriei și diverse activități sportive. De asemenea, în cadrul acestor vizite în teren, experții au fost instruiți  în ceea ce privește întocmirea proceselor verbale urmat de simularea unui control fizic la fața locului utilizând instrumente de verificare și măsurare ce sunt folosite în procesul de lucru.

Pe parcursul celor patru reuniuni  au fost discutate obiectivele principale ale activității Agențiilor, mecanismul de finanțare al IPARD, cât și noile modificări ale ramurilor agricole, pentru perioada anilor 2014-2020. O deosebită atenție s-a atras procesului de sprijin deplin în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de management și control intern, precum și mersul de gestionare a solicitărilor electronice.

Lucrul în comun a fost deosebit de important pentru ambele părți în special ceea ce privește problema de acreditare a agențiilor și preluarea standardelor europene.

‹ adv ›

De menționat, că programul de schimb de experiență ”Dezvoltarea capacităților instituționale ale AIPA”  a fost finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe și Comerț al Ungariei în urma semnării Protocolului Bipartit de Cooperare Interinstituțională între Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Republica Moldova și Agenția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (MVH), Ungaria din 3 decembrie 2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›