‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
42.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleZiariștii au discutat cu fermierii despre perspectivele pe care le vor avea după renovarea...

Ziariștii au discutat cu fermierii despre perspectivele pe care le vor avea după renovarea sistemului de irigare Coșnița

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un grup de jurnaliști din presa națională și locală au efectuat recent o vizită pe șantierele de construcție la sistemul de irigare Coșnița, raionul Dubăsari, renovat în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA.

Reprezentanții mass-media au fost familiarizați despre derularea lucrărilor de construcție și au discutat cu fermierii despre perspectivele agriculturii după ce terenurile agricole vor avea acces la apa pentru irigare.

Sergiu Iuncu, directorul Proiectului Tranziție la Agricultura Performantă în cadrul FPM Moldova, le-a comunicat jurnaliștilor că Sistemul de Irigare Coșnița este unul dintre cele mai mari sisteme reabilitat în cadrul Programului Compact și acoperă o suprafață de peste 2400 de hectare de teren agricol, prelucrat de circa 2300 de producători agricoli.

‹ adv ›

Lucrările de reabilitare prevăd construcția unor stații noi de pompare și reparația celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse în exploatare, instalarea a peste 85 de km de țevi din oțel și polipropilenă cu o durată de viață de peste 50 de ani, montarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole a râului Nistru etc.

În prezent circa 75 la sută din lucrările de renovare a sistemului de irigare Coșnița au fost deja efectuate. Sergiu Iuncu a estimat că sistemul renovat va fi dat în exploatare pînă în luna iulie curent.

Sistemul reabilitat va fi mult mai eficient și flexibil în exploatare, deoarece este reproiectat în totalitate și dotat cu echipament modern, a precizat Sergiu Iuncu.

‹ adv ›

Nicolae Rusu, directorul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Coșnița, le-a explicat jurnaliștilor că datorită irigării fermierii își pot dubla sau chiar tripla volumele de produse agricole recoltate. Nicole Rusu a confirmat că în anul 2014 membrii asociației care au irigat plantațiile de cartof au obținut recolte de circa 30 tone per hectar, în timp ce fermierii care nu au irigat cartofii au putut recolta doar circa 3 tone per hectar. Totodată, managerului asociației a comunicat că accesul la apa de irigare a determinat mai mulți antreprenori din zonă să planteze livezi noi intensive.

Valentina  Badrajan,  directorul  executiv  al  FPM Moldova, a menționat că, pentru a asigura durabilitatea sistemelor de irigare renovate, Programul Compact a reușit să promoveze transferul managementului sistemelor noi de la autoritățile publice către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare.

După ani în care a muncit în Rusia la construcţii, Ghenadie Leagul din Pîrîta, Dubăsari a revenit acasă şi încearcă să facă agricultură performantă. Are în proprietate zece hectare de pământ, pe care cultivă atît legume, cît şi o livadă de mere. Este adeptul asocierii ţăranilor şi explică de ce, în opinia sa, este bine ca asociaţiile să gestioneze sistemele de irigare.

‹ adv ›

„E mult mai bine decît eram cu Apele Moldovei, fiindcă avem costuri mai mici la irigare şi singuri gestionăm sistemul, ne putem implica în procesul de lucru al sistemului, adică suntem la curent cu tot; depinde tot de noi. E foarte bun lucru”, spune producătorul.

Un alt avantaj al gestionării sistemelor de irigare prin intermediul asociaţiilor, în viziunea fermierilor este că membrii îşi pot stabili singuri tariful la apă şi pot livra volumele de care are nevoie fiecare producător agricol.

„Sistemul este nu doar benefic, dar și necesar agricultorilor. Cel vechi era uzat și aducea mai multe pierderi decît câștig. Am 50 de hectare de teren agricol pe care cultiv legume, cereale și livadă. Dacă nu dispuneam de acest sistem de irigare, roada era cu mult mai mică decît acum. În plus, cu noul sistem de irigare s-au redus și cheltuielile cu circa 50 la sută. Acum, pentru un cub de apă va trebui să plătim 3 lei, față de 4 sau chiar 5 cum a fost pînă recent. Ceea ce contează e că vom avea apă când dorim, pentru ca procesul tehnologic să nu aibă de suferit”, a spus fermierul Vasile Popa.

Până la reabilitare, sistemul de irigare Coșnița, construit în perioada anilor 1968-1975, era uzat fizic și moral și funcționa la capacități reduse, iar conductele din azbociment nu asigurau funcționarea în siguranță a acestuia, fiind considerate și poluante.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›