‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
39.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce investițiile în agricultură nu dau roade

De ce investițiile în agricultură nu dau roade

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Datele demonstrează că investițiile masive destinate agriculturii în ultimul deceniu nu au contribuit la creșterea sustenabilă a sectorului și nu a fost factorul decisiv în diminuarea sărăciei, iar volumul producției animaliere și plantelor practic nu a crescut în termeni reali. Mare cauză a acestei stagnări este, conform analizei Expert-Grup – alocarea ineficientă a surselor financiare, scrie MBC.md.

Deși finanțarea acestui sector a crescut semnificativ în ultimii ani, în special datorită fondurilor alocate de donatorii externi, Republica Moldova alocă mai puține fonduri pentru agricultură decât majoritatea țărilor din regiunea Europei de Est, dacă luăm în calcul raportul dintre volumul bugetului agricol în PIB și ponderea agriculturii în PIB. La acest indicator Republica Moldova rămâne în urmă față de majoritatea țărilor din Europa de Est, devansând doar Ucraina și România.

Studiul, realizat de centrul analitic Expert-Grup mai arată că un rol decisiv în combaterea sărăciei în ultimii ani l-a avut anume sectorul non-agricol, care a crescut în ultimul deceniu cu 80%, față de un progres mult mai modest al agriculturii. Totodată, este extrem de important ca mărirea volumului de finanțare a agriculturii să fie însoțit de o eficiența mai mare în utilizarea fondurilor.

‹ adv ›

Odată ce va fi implementată o structură de cheltuieli mai optimă și o valorificare mai înaltă, agricultura va înregistra rate mai mari de creștere. În acest context, experții menționează că în ultimii ani, cadrul instituțional responsabil de agricultură a înregistrat progrese destul de semnificative, prin înființarea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), precum și crearea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Studiul mai consemnează și evoluțiile la capitolul transparență bugetară în agricultură. Deși există progrese, nivelul de transparență bugetară și de raportare în instituțiile responsabile de domeniul agricol este destul de scăzut. Nivelul jos de transparență bugetară nu permite analiza impactului cheltuielilor bugetare asupra creșterii economice din sectorul agricol.

În plus, majoritatea covârșitoare a instituțiilor publice și întreprinderilor de stat ce activează în sectorul agricol nu publică rapoarte de activitate. Din toate instituțiile analizate din această categorie, doar MAIA și AIPA publică astfel de rapoarte, însă fără a fi însoțite de vreo oarecare analiză narativă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›