‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePaulownia, copacul - minune, cultivat și pe pământurile sudice ale Moldovei

Paulownia, copacul – minune, cultivat și pe pământurile sudice ale Moldovei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cu circa doi ani în urmă, locuitorii satului Andrușul de Jos, raionul Cahul, au observat la o margine de sat un teren agricol cu niște plante mai neobișnuite, cu frunze enorme, care s-au dovedit a fi arbori de Paulownia. Cunoscut și ca „Arborele prințesei”, Paulownia este un copac de esență tare, originar din China, considerat că ar avea cea mai rapidă creștere din lume.

Vasile Raru, de profesie agronom, a aflat de la niște cunoștințe de existența a unor astfel de copaci și, după ce a studiat profund informațiile din internet și despre multiplele posibilități de utilizare a lemnului acestui arbore, a hotărât că nu ar fi rău să încerce să dezvolte această afacere, aici acasă, în satul său natal.

„Copacii pe care îi vedeți aici în față se numesc Paulownia Cotevisa 2, o clonă obținută într-un laborator din Spania, regiunea Valencia. Paulownia este un copac cu o creștere foarte rapidă, dacă are condiții optime de dezvoltare. Am ales anume această specie din Spania, pentru că aceasta a fost creată anume pentru condițiile din Europa, îmbunătățindu-i-se în condiții de laborator randamentul și rezistența atât la temperaturi scăzute, cât și înalte (-33…+55 de grade Celsius). Ca să-i achiziționez, am făcut legătură cu laboratorul din Spania, am făcut comanda, pe care am primit-o în două săptămâni. Am luat cunoștință de tehnologia de prelucrare și întreținere și astfel, cu doi ani în urmă, am plantat acești copaci. După cum vedeți, au circa 4-5 metri înălțime, rezultat obținut fără adaosuri chimice sau alte îngrășăminte, totul fiind natural”.

‹ adv ›

Potrivit agricultorului, nici suma investiției făcute nu a fost una foarte pipărată, prețul unui arbore, care a inclus și taxa de transport, ajungând până la 4 euro.

Din spusele lui Vasile Raru, mai aflăm că Paulownia, de fapt, nu este o cultură pretențioasă și nu necesită investiții mari pentru îngrijire: „Este un copac cu un lemn foarte fin, care nu formează noduri și se usucă foarte rapid în mod natural, adică nu necesită cheltuieli suplimentare pentru această procedură”.

Prețul unui arbore, care a inclus și taxa de transport, ajunge până la 4 euro.
Prețul unui arbore, care a inclus și taxa de transport, ajunge până la 4 euro.

Alte curiozități despre copacul-minune, aflate din discuția cu agricultorul, au fost următoarele: capacitatea de refacere a tulpinilor după iarnă, dar și după tăiere, nu trebuie replantat, noul copac refăcându-se din tulpina tăiată, de unde și supranumele de copacul phoenix. Aceasta înseamnă că se poate recolta între 3 si 5 rotații de creștere, fără a fi nevoie de replantare; lemnul obținut este cel mai ușor lemn de esență tare de culoare alb-gălbuie, argintie sau brun deschis, în funcție de soi, este foarte rezistent, dar și estetic, fiind folosit industrial pentru confecționarea de: instrumente muzicale, jaluzele, mobilier de lux, podele, iahturi, avioane ușoare etc.; ramurile care rezultă din curățarea copacului toamna sunt folosite pentru peleți și brichete ecologice, având punctul de aprindere foarte ridicat, în jur de 400 de grade Celsius, în comparație cu lemnul obișnuit, care are punctul de aprindere în jur de 200 de grade Celsius; ca lemn de foc, se comportă excelent: are o putere calorică de 3680 KJ (de exemplu, 2 kg de lemn Paulownia este echivalent cu 1 litru de motorină).

‹ adv ›

Pe lângă toate astea, Paulownia mai este și un melifer de calitate superioară, cu flori numeroase, parfumate, care atrag cu ușurință roiurile de albine. Se zice că calitatea mierii este superioară celei de salcâm. Acești arbori încep să înflorească la începutul primăverii și floarea rezistă cel puțin o lună.

Ca să-și lărgească afacerea, Vasile Raru a mai plantat 70 de ari cu copacul – minune. El susține că, pentru o creștere și o dezvoltare mai rapidă a copacilor, ar fi nevoie de un sistem de irigare cu picurare, însă în prezent nu dispune de surse financiare suficiente pentru aceasta.

Material realizat de Gazeta de Sud în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›