‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaJumătate dintre fabricile avicole din Moldova s-au închis

Jumătate dintre fabricile avicole din Moldova s-au închis

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creşterea semnificativă a importului de carne de pasăre din Ucraina, facilitat prin politica bugetar-fiscală promovată de actuala guvernare a adus în pragul falimentului majoritatea fabricilor avicole din Republica Moldova, scrie Mold-Street.

Astfel dacă la finele anului 2014 în ţară activau 72 de fabrici avicole (unele doar pentru producţia de ouă), la finele lunii iunie au mai rămas doar jumătate, susţine Nicolae Covaş, preşedintele Asociaţiei Avicultorilor din Republica Moldova.

Carnea din Ucraina a fost scutită de taxe

„Situaţia din sector este foarte gravă. Datorită faptului că Guvernul a decis să scutească de toate taxele, în afară de TVA, importul de carne de pasăre din Ucraina, producţia de acolo este mult mai ieftină şi este adusă în Moldova la preţuri de 17-19 lei kilogramul. În consecinţă întreprinderile locale nu pot face faţă concurenţei neloiale şi se închid”, a precizat Covaş.

‹ adv ›

Acesta susţine că decizia a fost luată de Guvern fără a se consulta cu producătorii.

„Republica Moldova este practic invadată cu carne din Ucraina. În cadrul comisiei create de preşedintele Parlamentului Andrian Candu am ridicat această problemă şi am cerut măsuri de protejare a producătorului local”, a adăugat Alexandru Slusari, preşedintele Uniagroprotect.

Conform datelor Ministerului Economiei în ultimii trei ani importul de carne de pasăre din Ucraina practic s-a dublat: de la 6.311 tone în 2012 la 11.731 în anul 2014.de tone.

news6_big

‹ adv ›

În aceste circumstanţe, în raportul de activitate al Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, „se consideră pertinentă instituirea unor măsuri de salvgardare la importul mărfurilor ce țin de producția avicolă din Ucraina, până la luarea unor decizii comune cu partea ucraineană privind semnarea protocolului corespunzător”.

Totodată se prevede că Ministerul Economiei va iniția și pregăti toate deciziile necesare pentru aplicarea măsurilor de salvgardare, pe o perioadă definită, pentru a proteja producătorul local.

În acelaşi timp reprezentanţii asociaţiilor agricole au solicitat aplicarea ratei reduse de TVA de 8% producătorilor avicoli.

‹ adv ›

Conform propunerilor, companiile care livrează pe teritoriul ţării producţie de fabricaţie proprie din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată achită la buget 40% din suma TVA calculată aferentă acestor livrări, iar restul de 60% din suma TVA înregistrată şi acumulată rămâne la dispoziţia agentului economic producător agricol.

Ministerele de resort au fost împotriva creării un mecanism fiscal separat doar pentru producătorii avicoli. În plus, această procedură, conform prevederilor reglementate de Organizaţia Mondială a Comerţului este considerat drept mecanism de subvenţionare indirectă, fapt interzis prin acord.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›