‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIATĂ țările unde va fi exportată cea mai mare parte a recoltei de struguri...

IATĂ țările unde va fi exportată cea mai mare parte a recoltei de struguri de masă din acest an

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Circa 60% din recolta de struguri de masă vor fi exportate în statele din Europa şi CSI, a comunicat pentru „INFOTAG” preşedintele Asociaţiei producătorilor de struguri de masă din Moldova, Gheorghe Gaberi.

El a menţionat că recolta va depăşi 85 mii tone, dintre care cel puţin 50 mii tone vor fi exportate.

„Strugurii moldoveneşti sunt solicitaţi în statele din Europa şi CSI, în special în România, Polonia, Ucraina, Belarus, Suedia. A fost semnat un contract cu Emiratele Arabe, Spania a exprimat interes. În anul trecut cei mai mulţi struguri s-au exportat în Rusia – 25 mii tone”, a spus Gaberi.

Potrivit spuselor sale, principalul concurent al Moldovei pe piaţa Rusiei este Turcia, însă aceasta exportă preponderent soiuri de struguri roz şi albi, atunci când ruşii preferă struguri din soiul Moldova.

‹ adv ›

Gaberi menţionează că cel mai dificil este de a corespunde volumelor solicitate de cumpărători, deoarece două treimi din producătorii de struguri din Moldova au plantaţii de până la 10 ha, nu au cea mai mare recoltă, atunci când unii exportatori cumpără struguri de masă începând de la sute sau chiar şi mii de tone.

„După criza din 2006 (primul embargou rus la vinurile moldoveneşti – „I”) în RM mai multe terenuri au fost cultivate cu butaşi de struguri de masă. Datorită acestui fapt recolta s-a majorat de la 24,5 mii tone în 2010 la 85 mii tone în 2015, însă nici această cifră nu poate satisface în totalitate cererea înaltă. Recolta putea fi şi mai mare dacă nu ar fi fost îngheţurile, în special fiind afectate raioanele de sud ale Moldovei. De asemenea, unii producători agricoli nu au suficientă grijă de plantaţii, ceea ce, de asemenea, afectează calitatea şi cantitatea”, a constatat fostul viceministru al agriculturii.

Potrivit spuselor sale, deja au început lucrările de recoltare a soiurilor timpurii – „Codreanca”, „Muscat chihlimbariu”, „Cardinal”, „Prima”, care s-au exportat în volum de circa 700 tone.

„Dar marea parte a soiurilor de masă o constituie soiurile târzii, cum ar fi „Moldova”, „Ialoveni”, „Leana”, „Muscat de Hamburg”, „Neagra de toamnă”, a spus Gaberi, presupunând că preţul acestora chiar şi pe piaţa moldovenească va fi mai mic de 10-15 lei/kg.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›