‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSfaturi practice pentru a pregăti un siloz calitativ

Sfaturi practice pentru a pregăti un siloz calitativ

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

In cadrul proiectului “Sporirea productiei si facilitarea accesului la piata pentru fermierii din zona de Nord a Republicii Moldova” sustinut de catre Asociatia Obsteasca Pro Cooperare Regionala din mun. Balti, proiect care vizeaza cresterea calitatii furajelor destinate alimentatiei taurinelor, am avut ocazia sa vad culturile de porumb, floarea soarelui, soia, pajistile, etc. Imaginea este dezolanta, dar in conditiile date nu putem face prea multe pentru plantele aflate in suferinta.

Din pacate aceasta situatie se rasfrange si asupra fermelor zootehnice, care in perioada de stabulatie nu vor avea asigurate furajele necesare pentru intocmirea unei ratii normale capabila sa sustina o productie de lapte eficienta.

Deoarece pentru multe suprafete nu mai exista nici cea mai mica speranta sa se intample ceva pozitiv in evolutia culturilor, va sfatuiesc ca in cel mai scurt timp sa treceti la tocarea si insilozarea suprafetelor de porumb la care sunt uscate 3-4 frunze si plantele sunt la pragul atingerii coeficientului de ofilire, moment de la care urmeaza uscarea rapida pe picioare.

‹ adv ›

Intarzierea, fie si cu o zi, poate duce la pierderea totala a culturii deoarece continutul de substanta uscata va creste foarte repede si va depasi limita de 40-45 % pana la care ar putea avea loc o fermentatie lactica normal pentru conservarea porumbului pentru siloz.  Daca aveti culturi in care continutul mediu de substanta uscata este de 32-35 %, cu atat mai bine, trceti repede la insilozarea lor. Exista principii si reguli de insilozare legate de starea bobului, de marimea tocaturii, de substanta uscata, de viteza de umplere a silozului, etc. Toate cunostintele verificate in practica sunt valabile. Cel mai important lucru,  in conditiile acestui an, este sa asiguram furajele necesare trecerii peste iarna care va veni.

Pentru a obtine maximum de la culturile pe care le aveti  este bine sa  aveti in vedere urmatoarele:

  1. Tocati silozul la 2 cm. La aceasta lungime a tocaturii, chiar  si in cazul in care substanta uscata depaseste 35% se poate asigura o tasare buna  prin care sa fie eliminat oxigenul din  biomasa insilozata pentru a se realiza, in timpul cel mai scurt,  conditii pentru fermentatia lactica,  anaeroba.
  2. Nivelati tocatura dupa fiecare transport si tasati bine fiecare strat. Incheiati tasarea dupa o ora de la depozitarea  ultimei cantitati.
  3. Acoperiti silozul seara la incetarea lucrului pentru a mentine bioxidul de carbon rezultat din fermentatie in masa depozitata.
  4. Incepeti ziua urmatoare cu o repriza de tasare de 40-60 minute.
  5. Inchideti silozul in timpul cel mei scurt . Este mai ieftin sa inchiriati 1-2 remorci decat sa prelungiti lucrarea cu 1-2 zile.
  6. Tasati 3-4 ore dupa ultima remorca depozitata, apoi acoperiti cu folie si etansati cu anvelope, pamant, alte material care au rolul de a pune folia in contact cu tocatura.

In cazul in care aveti culturi de floarea soarelui la care sperantele de a recolta o productie de seminte rezonabila sunt reduse, nu ezitati sa faceti un amestec  intre porumb si floarea soarelui. Principiile insilozarii raman aceleasi cu sublinierea ca la floarea soarelui inaltimea de taiere ar trebui sa fie de 45-60 cm, pentru a evita depozitarea partii lignificata , care nu are valoare nutritiva.

‹ adv ›

Daca aveti in cultura soia si doriti sa imbunatatiti calitatea silozului de porumb adaugati in 15-30% soia tocata si veti mari continutul proteic al silozului si in acelasi timp veti asigura o cantitate mai mare de hrana.

O metoda eficienta de imbunatatire a calitatii silozului este utilizarea inoculantilor compusi din culturi de bacterii  si enzyme care au rolul de a grabi procesul de multiplicare a bacteriilor lactice, de scadere a pH-ului si de conservare a substantelor nutritive.

In cazul in care continutul in substanta uscata creste va sugerez sa aveti in vedere umectarea tocaturii cu borhot de la fabrica de bere, borhot de la fabrica de alcool, solutie 5-10 % de melasa,  resturi de la prelucrarea merelor pentru marmelada sau sucuri.

‹ adv ›

Crescatorii de taurine s-au mai intalnit cu ani secetosi si se vor mai intalni. Acest an este mai dificil si din cauza conditiilor de pe piata laptelui si a carnii. Cu aceeasi situatie se confrunta si crescatorii din tarile vecine.  Doar prin efort , cooperare si determinare se poate trece peste asfel de situatii si putem salva patrimoniul pe care ni l-am creat.

In astfel de ani este nevoie si de solidaritate. Porumbul care nu merita sa fie recoltat poate fi sursa de materie organica  pentru sol dar sigur ca este mai important sa fie facut furaj pentru animale.

Sfaturile au fost oferite de Vasile Zdrenghia, inginer consultant baza furajera din Reghin, Romania.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›