‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAntreprenorul care a investit în energia fotovoltaică și n-a dat greș

Antreprenorul care a investit în energia fotovoltaică și n-a dat greș

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Igor Cazacov este unul dintre puţinii curajoşi care, în pofida unei legislaţii imperfecte, dar şi a unui domeniu care acum câţiva ani era necunoscut în ţara noastră, a instalat 120 de module fotovoltaice. Acestea au o putere totală de 30 kW, iar energia electrică produsă este utilizată pentru necesitaţile SRL Auto – Mar.

Noţiunea de energie eco l-a intrigat pe Igor Cazacov încă acum şapte ani, când a înţeles că aceasta ar putea reduce considerabil consumul de energie electrică, respectiv, cheltuielile financiare ale companiei în cadrul căreia activa. Până la implementarea proiectului, cheltuielile pentru energia electrică depășeau 100 mii lei anual.

Deşi a studiat mai multe tipuri de energie eco, a ales într-un final energia fotovoltaică. Datorită faptului că avem o țară unde soarele luminează mai mult de 2200 h pe an, producția de electricitate a modulelor fotovoltaice este destul de mare.

‹ adv ›

Modulele fotovoltaice, numite şi panouri solare electrice, transformă direct energia solară în energie electrică. Un alt avantaj este faptul că energia fotovoltaică este singura care se obţine folosind doar componente statice. Pentru că nu există nicio piesă în mişcare, se reduc la maximum cerinţele şi cheltuielile pentru întreţinere, creşte fiabilitatea sistemului şi lungeşte perioada de exploatare până la 30-40 de ani.

Utilizarea celor 120 de module fotovoltaice aduce o economie de 65% din consumul total de energie electrică a întreprinderii.

Anul trecut, administraţia SRL Auto-Mar a investit 700 mii lei pentru procurarea a 120 de module și a altor componente necesare sistemului fotovoltaic.

Este vorba despre baza pentru montarea modulelor, invertorul de curent continuu în alternativ și contorul bidirecțional de energie.

‹ adv ›

Odată cu instalarea celor 120 de module, cu o capacitate de 30 de kW, consumul de energie a scăzut considerabil. Un calcul simplu arată că fiecare modul fotovoltaic produce circa 307 kWh anual. Astfel, cu sistemul instalat, SRL-ul a economisit într-un singur an peste 36 mii de kWh, ceea ce înseamnă aproximativ 54% din consumul total de energie electrică a întreprinderii. Echivalentul în lei este de aproximativ 68 mii. Întreg sistemul fotovoltaic ocupă o suprafaţă de 315,8 m2. Dacă nu ar fi fost utilizat sistemul solar, necesitatea pentru consumul de energie electrică ar fi fost de 126.914 lei, ceea ce reprezintă un consum de aproximativ 67000 kWh/an.

Datorită apariţiei mai multor producători de energie fotovoltaică, au fost efectuate şi unele schimbări în legislaţie. Potrivit hotărârii nr. 716 a Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică, din data de 25 noiembrie 2014, au intrat în vigoare tarifele la energia electrică pentru patru producători de energie regenerabilă fotovoltaică. Aceștia vor putea vinde energie electrică produsă în rețea.

SRL Auto-Mar va furniza în rețea energie electrică la un preț de 1,88 lei pentru un kWh.

După ce a fost stabilit tariful de către ANRE, producătorul a adresat o scrisoare către Î.C.S. “RED UNION FENOSA” S.A., în care propune întreprinderii furnizoare de energie electrică să încheie un contract de vânzare a energiei regenerabile.

‹ adv ›

Igor Cazacov este sigur că energia fotovoltaică are viitor şi în ţara noastră. Producătorul intenţionează să cumpere şi să instaleze alte module fotovoltaice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›