‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Focul cu biomasă, mai eficient și mai econom

VIDEO. Focul cu biomasă, mai eficient și mai econom

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Eficient, durabil, econom şi sănătos. Managerii a cinci instituţii de învăţământ din raionul Şoldăneşti sunt încântaţi de noile centre termice. Deja de doi ani, cazanele de aici funcţionează în bază de biomasă. Investiţia a fost posibilă graţie proiectului Eficienţă şi Biomasă, finananţat de UE. În opinia specialiştilor, utilizarea biocombustibilului este o soluţie perfectă pentru o ţară ca Moldova.

Datorită centrului termic pe bază de biomasă, la gimnaziul din satul Şestaci au fost reduse de patru ori cheltuielile pentru agentul termic. Dacă anterior într-o lună de iarnă erau cheltuite 20 mii de lei pentru încălzirea încăperilor cu gaze naturale, utilizarea noului tip de combustibil se cifrează la 5 mii de lei.

Managerul instituţiei spune că dacă nu s-ar fi implicat în acest proiect, şcoala din sat ar fi fost închisă. Pe motiv că finanţarea instituţiilor de învăţământ preuniversitar este în detrimentul şcolilor cu puţini elevi, banii oferiţi per elev nu le-ar fi fost suficienţi pentru a întreţine gimnaziul.

‹ adv ›

De altfel, o condiţie a finanţatorilor din cadrul proiectului menționat a fost ca şcolile şi grădiniţele implicate să folosească doar biomasă. Iniţial, aşa a şi fost. Toate cele cinci instituţii au procurat brichete şi peleţi. La scurt timp, conducerea gimnaziilor s-a decepţionat. Combustibilul din biomasă devenise greu accesibil. Atunci, managerii acestora au decis să facă focul cu lemne. Efectul s-a văzut imediat. În clase era mai cald. În plus, cantitatea de biocombustibil folosit s-a redus. Asta pentru că lemnele ard mai greu şi emană mai multă căldură.

Pentru a spori randamentul noului sistem termic, fochiştii au fost şcoliţi. Timp de câteva săptămâni, mai mulţi specialişti de la Chişinău au venit în teritoriu şi au instruit personalul cum să utilizeze corect şi eficient cazanele.

Proiectul Eficienţă şi Biomasă are drept scop reducerea cheltuielilor pentru căldură şi conservarea energiei termice. Iar o altă condiţie a europenilor a fost ca instituţiile beneficiare, din propriile surse financiare să schimbe uşile şi ferestrele. Gimnaziul din Şestaci a avut de câştigat. Asta pentru că încă în 2008, graţie unui alt proiect european, au fost schimbate toate uşile şi ferestrele.

‹ adv ›

Economii se fac şi la alte instituţii de învăţământ din raion care se încălzesc cu biocombustibil.

Pentru a se apropia şi mai mult de standardele europene în domeniul energetic, la Şoldăneşti se implimentează diverse proiecte finanțate din surse din afara țării. Numai în anul curent, în câteva gimnazii din teritoriu au fost efectuate lucrări de conservare a agentului termic. La Alcedar, Poiana, Cobâlea toate uşile şi geamurile au fost schimbate cu altele moderne. Tot prin intermediul unui proiect de peste hotare, la Vadul Raşcov a fost reabilitată reţeaua termică.

În ultimii 4 ani, numai prin intermediul proiectului ”Energie și Biomasă”, implementat de PNUD Moldova, au fost instalate cazane pe biomasă în 144 de instituții de învățământ. Alta e că din lipsa pileților sau brichetelor, o parte dintre instituții însă nu mai folosesc aceste cazane și au revenit la sistemul vechi de încălzire, pe bază de cărbune sau gaz.

‹ adv ›

Material realizat de postul de televiziune ImpulsTV în cadrul proiectului Moldova+.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›