Republica Moldova ar putea avea pierderi de 8-10 milioane de euro în acest an din cauza schimbării formatului Zilei Naţionale a Vinului. Mai multe asociaţii din domeniul turismului au expediat o scrisoare prim-ministrului Moldovei, Valeriu Streleţ, pentru a-l atenţiona despre pagubele materiale şi morale pe care le-ar putea suferi ţara din cauza anulării evenimentelor din centrul Chişinăului dedicate Zilei Vinului.
Motivele de îngrijorare ale sectorului de turism sunt legate de pierderile pe care le-ar putea suferi atât turiştii străini, cât şi agenţii economici din sfera turismului. „Îngrijorările sunt legate şi de pagubele imense aduse imaginii Republicii Moldova ca destinaţie turistică pe plan internaţional, pierderea credibilităţii turiştilor faţă de agenţiile de turism şi unităţile de cazare din Moldova, lipsa unui concept pentru anul 2016 de a promova evenimentul în cadrul expoziţiilor internaţionale la care agenţiile de turism participă în această toamnă, riscul de reziliere a contractelor cu partenerii străini din cauza situaţiei create”, se spune în comunicatul de presă.
Asociaţiile şi federaţiile din sectorul turismului au calculat posibilele pagube pe care le-ar putea înregistra Republica Moldova. Astfel, doar de pe urma cazării, alimentaţiei şi cumpărării suvenirurilor, agenţii economici ar fi câştigat între 6 şi 9 milioane de euro. Peste 200 de mii de euro ar fi putut să câştige din vânzarea vinurilor, iar alte 220 de mii din investiţiile agenţilor economici pentru participarea la expoziţii. Astfel, pentru instituţiile au calculat 8-10 milioane de euro drept pierderi. „Dacă luăm în calcul banii pentru biletele de avion, atunci suma trebuie dublată. Pentru anul viitor, această cifră ar putea să crească considerabil, respectiv, numărul turiştilor care ne vizitează ţara în această perioadă va scădea cu siguranţă”, scrie în comunicat.
Totodată, Asociaţiile din domeniul turismului propun o alternativă – să se organizeze o degustare publică de vin (expoziţie, salon sau vernisaj) care ar putea fi găzduită de Palatul Naţional, Palatul Republicii, Scuarul Ministerului Agriculturii sau strada pietonală. În plus, se propune să fie oferit transport gratuit pentru turiştii locali şi străini, care să pornească la ore prestabilite din aceeaşi locaţie sau din faţa hotelului Chişinău către vinăriile ce au capacitate de a primi turişti în această zi. În acest scop, vor fi necesare alocarea de resurse financiare din Fondul Naţional al Viei şi Vinului sau din Fondul de promovare a ţării.
Decizia de a anula manifestaţiile din Piaţa Marii Adunări Naţionale, dedicate Zilei Vinului, a fost luată de un grup de vinificatori în cadrul unei şedinţe organizate de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Motivul ce stă la baza acestei decizii sunt protestele îndelungate care au loc în centrul Chişinăului, care au demarat la 6 septembrie. În plus, vinificatorii consideră că sărbătorea ar fi un eveniment sfidător în condiţiile economice complicate în care se află la moment Republica Moldova.
Comentarii