‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 noiembrie, 2024
-3.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce a dispărut uleiul ieftin din magazine

De ce a dispărut uleiul ieftin din magazine

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De pe rafturile magazinelor şi de la distribuitorii de produse alimentare a dispărut uleiul ieftin şi cel de producţie locală. Reprezentanţii companiilor susţin că în scurt timp uleiul va reapărea dar la un preţ mai mare.

De câteva săptămâni de pe piaţă şi din reţelele de magazine a început să dispară uleiul ieftin de producţie autohtonă, care în ultimele două-trei luni se vindea cu 20-24 de lei litrul, în dependenţă de producător şi calitate.

La început a dispărut uleiul produs de fabrica Floarea Soarelui, care deţine circa 70% din piaţă, apoi şi a producătorilor mai mici. În ultimele zile de pe rafturile magazinelor a dispărut şi uleiul ieftin de import.

‹ adv ›

Ulei mai scump cu 20%

În consecinţă preţul uleiului a săltat cu 20-30%. Astfel sticla de ulei de floarea soarelui de 955 ml a cărui preţ indicativ pentru magazine era de 23,54 de lei şi care se vindea în pieţe şi cu 21-22 de lei, acum a ajuns la un preţ de 26-28 de lei. Ba chiar lipseşte din vânzare.

Este adevărat că în unele magazine se mai poate de găsit ulei importat din Ucraina la preţ de 25-26 de lei sticla, dar acestea sunt rămăşiţe, care în scurt timp se vor epuiza.

„De câteva zile tot cer de la bază să ne livreze ulei, pentru că nu îl mai avem în vânzare, dar au spus că nu au în stocuri nimic”, spune proprietarul unui mic magazin. Acelaşi răspuns îl primim şi de la administraţia unor mari reţele de magazine.

‹ adv ›

Distribuţia controlată de un monopol

Reprezentanţii întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi, controlată prin intermediul unor firme de milionarul Vaja Jhashi, spun că ei nu vând ulei şi că de aceasta se ocupă dealerul lor oficial, compania Acvilin-Grup.

Acvilin-Grup este în prezent cel mai mare importator şi distribuitor de produse alimentare din Moldova şi este controlată de Oleg Bacalov şi Iurie Luncaşu, doi oameni de afaceri apropiaţi de Vlad Plahotniuc.

‹ adv ›

De la Acvilin ne redirecţionează însă la o altă firmă, Lux-Proba-Grup SRL, a cărei fondatoare este Tamara Artiomenco, unul din membrii Consiliului de Administraţie al Victoriabank.

„Nu avem deloc ulei. Poate peste o săptămână”, ne spune un reprezentant de la Departamentul vânzări al Lux-Proba-Grup.

Faptul că mai mult de 50% din import şi distribuţie a fost concentrat în mânile unei companii care încearcă să dicteze preţurile se pare că a fost unul din principalele motive ale acestei crize.

Nimeni însă nu oferă o explicaţie a dispariţiei uleiului şi de ce nu se vinde fie şi mai scump.

În final un reprezntant de la Floarea Soarelui, care nu a vrut să-şi spună numele, zice că de vină este seceta şi recolta mai mică de floarea soarelui.

Fabrica e de vină?

Felul în care evoluează lucrurile denotă că de fapt Moldova se află în pragul unei crize a uleiului. Autorităţile spun că e vorba de un deficit temporar, care se datorează faptului că cel mai mare producător, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi a staţionat până nu demult.

„Noi deja de o lună de zile colectăm seminţe de floarea soarelui, iar fabrica a început să funcţioneze şi în scurt timp pe piaţă va apărea uleiul, ne dă asigurări un reprezentant de la Departamentul achiziţii a companiei Floarea Soarelui.

„Oferim preţ bun pentru seminţe, dar oamenii nu se grăbesc să-l aducă la fabrică. Astfel dacă la începutul lunii septembrie dădeam şase lei pentru un kilogram, acum 7,60-7,80 lei în cazul agenţilor economici şi 6,85 lei în cazul persoanelor fizice”, explică specialistul.

Recolta mai mică cu circa 35%

Preţul materiei prime ar putea să mai crească, pentru că în acest an recolta este cu 30-35% mai mică decât în 2014, arată date ale ministerului Agriculturii.

În acelaşi timp Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă că în acest an recolta medie de floarea soarelui va fi de 11-13 chintale la hectar, izolat chiar mai redusă. În acelaşi timp în 2013 recolta mediue a fost de 18,3 chintale la hectar, iar în 2014 de 17,7 chintale. Astfel am putea asista la o recoltă cu circa 40% mai mică, ceea ce va duce şi la un volum de producţie mai mic şi se va reflecta în preţul final.

Un alt factor este deprecierea leului, care ar putea duce la exportul masiv de seminţe de floarea soarelui, ceea ce s-a întâmplat şi în primele şapte luni ale acestui an, când livrările peste hotare de seminţe de oleaginoase s-au majorat cu 14% până la 110 milioane de dolari. În aceeaşi perioadă exportul de ulei s-a diminuat cu 11%, iar importul de ulei cu 31%, arată datele statistice.

De notat că în anul 2014 în Moldova s-au recoltat circa 547.500 de tone de seminţe de floarea soarelui, cu 9% mai mult ca în 2013 şi cu circa 85% mai mult ca în 2012, când s-au recoltat doar 296.200 de tone.

Estimările preliminare arată că o reducere cu 30% a recoltei ar semnifica că vor fi strânse ceva mai mult de 300.000 de tone, producţie suficientă pentru a acoperi necesităţile ţării, dar va afecta exportul.

Via Mold-Street

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›