‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProiectul parcului eolian de la Vulcănești bate pasul pe loc deja de 4 ani

Proiectul parcului eolian de la Vulcănești bate pasul pe loc deja de 4 ani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Corporaţia Financiară Internaţională şi compania Renovatio Group au prezentat zilele trecute proiectul Parcului eolian Vulcăneşti, care presupune construcția unui parc cu 60 de turbine eoliene, ce va avea o capacitate de 120 MW.

Guvernul promite, dar proiectul bate pasul pe loc

Însăşi compania anunţă despre un parc de eoliene cu capacitatea de 350 MW.

‹ adv ›

Potrivit unei informaţii difuzate de Moldpres, compania a planificat darea în exploatare a parcului până în anul 2016.

Proectul s-ar bucura de susţinerea viceprim-ministrului Stephane Bride, ministru al Economiei, care a salutat această inițiativă şi a menţionat în cadrul unei intrevederi cu reprezentanţii IFC şi Renovatio Group că Republica Moldova îşi va putea asigura securitatea energetică prin diversificarea surselor de energie, inclusiv din surse regenerabile.

„Implementarea proiectelor de energie regenerabilă este o alternativă de viitor pentru Moldova. După cum se ştie, în Europa, fotovoltaicele, eolienele şi alte surse naturale de energie au o pondere importantă în consumul total al ţării”, a spus vicepremierul.

Potrivit reprezentanților companiei Renovatio Group, Parcul eolian Vulcăneşti va genera o cantitate de energie electrică care va asigura aproximativ 10%-13% din consumul total anual din Republica Moldova.

‹ adv ›

Renovatio deţine avizul tehnic de racordare la reţeaua electrică, terenul pentru construcţie, studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi studiu topografic, evaluarea impactului asupra mediului. În continuare rămâne de finalizat contractul de racordare și obţinerea autorizaţiei de construcţie. După încheierea lucrărilor, compania urmează să obțină licență de producere a energiei electrice de la ANRE.

Proiect ce stagnează de patru ani

Despre acest proect se vorbeşte de patru ani, dar acesta rămâne blocat din cauza lipsei cadrului legal adecvat, dar şi a problemelor de ordin tehnic. Or, Moldova nu are capacităţi de rezervă pentru a asigura producţia de energie în cazul în care centralele eoliene staţionează. La fel ar trebui să construiască şi linii electrice de tensiune înaltă pentru a conecta Parcul la sistemul energetic naţional.

‹ adv ›

La începutul anului 2012, despre el se vorbea ca despre unul inovator, deoarcere IFC intenţiona să finanţeze investiţia prin intermediul Fondului global pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură „IFC-InfraVentures”. Fondul, cu un buget de 100 milioane de dolari, a fost creat în 2009, pentru susţinerea cu capital de risc şi atragerea capitalului privat în proiecte de dezvoltare a infrastructurii, atât private, cât şi în parteneriat public-privat.

Renovatio este un grup internaţional de companii ce activează în domeniul energiei regenerabile, atât eoliene cât şi solare.

Compania este prezentă în România, Polonia, Grecia, Bulgaria, Italia şi Portugalia. Compania operează 228 MW pe piaţa din România împreuna cu EDPR, şi are în dezvoltare peste 1000 de MW în proiecte eoliene şi fotovoltaice pe pieţele unde este prezentă.

Potrivit Mold-Street, Renovatio este controlată printr-o reţea stufoasă de firme cipriote, de oameni de afaceri din România.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›