Moldova va primi $ 10 mln. pentru ameliorarea situației în agricultură. Acest lucru este prevăzut în Acordul de Finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în vederea implementării proiectului „Suport de urgenţă pentru agricultura Moldovei”. Documentul a fost semnat în ajun.
După cum a comunicat și anterior Agenția „Infotag„, Consiliul directorilor executivi ai Băncii Mondiale a adoptat decizia de a aloca creditul în luna martie. Proiectul este orientat spre minimalizarea consecințelor secetei din anul 2012 prin acordarea de asistență fermierilor pentru a satisface nevoile de grâu și porumb, de asemenea, pentru a preveni reducerea numărului de animale.
De asemenea, activităţile proiectului se vor orienta spre oferirea asistenţei tehnice şi financiare fermierilor din cele mai afectate regiuni ale ţării, investiţiile fiind astfel direcţionate spre recuperare a cheltuielilor pentru însămânţarea porumbului şi a grâului.
Transferurile de numerar pe conturile bancare ale producătorilor agricoli vor fi executate direct de către AIPA. Pentru beneficiarii care nu deţin conturi bancare, Poşta Moldovei va executa plăţile, în baza listelor prezentate şi aprobate de AIPA, prin intermediul reţelei sale de filiale răspândite în întreaga ţară.
Pagubele de pe urma secetei de anul trecut sunt estimate la 2,5 mlrd. de lei. Guvernul a promis, încă toamna trecută, să ofere ajutor fermierilor afectați.
Agricultura este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale. În ultimii ani, sectorului i-a revenit 12% din PIB, iar în acest domeniu este antrenată 28% din populație. Cota exportului de produse agricole, de asemenea, este considerabilă – 45 – 50%. Chiar și așa, în regiunile rurale rata sărăciei este cea mai înaltă. Dacă în urbe acest indice atinge 10%, la sate el este de trei ori mai mare. Creditul este acordat pentru 25 de ani cu o perioadă de grație de 5 ani.
În Moldova, cu suportul Băncii Mondiale sunt realizate încă două proiecte – „Competitivitatea în sectorul agricol din RM” și „Managementul dezastrelor naturale și a riscurilor climatice”.
Comentarii