‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDintre cele 300 de staţii de irigare construite în perioada sovietică, la ora actuală...

Dintre cele 300 de staţii de irigare construite în perioada sovietică, la ora actuală funcţionează doar 185

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Joi, 24 martie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost organizată o masă rotundă pe tema irigării. Reprezentanți ai instituțiilor publice, asociațiilor din domeniul utilizării apei, jurnaliștii au discutat posibilitățile de irigare în scopuri agricole din apele de suprafață (râurile Prut și Nistru) și apele subterane.

Republica Moldova a moștenit din perioada sovietică peste 78 de sisteme centralizate de irigare, care acoperă 144 mii de hectare de teren agricol. Potrivit estimărilor făcute de autoritățile publice competente, în prezent irigăm un procent infim din suprafața totală a terenurilor agricole, deși rîurile Prut și Nistru ar putea asigura irigarea a peste 400 mii hectare.

Cu trei ani în urmă mai puţin de opt la sută din suprafeţele agricole din Moldova erau irigate. Datele Agenţiei „Apele Moldovei” arată că, din cele aproximativ doua milioane de hectare de pământ, doar 150 de mii beneficiază de stropire pe timp de secetă, din 300 de staţii de irigare, funcţionează doar 185. Cele mai multe, 32 de staţii, sunt în municipiul Chişinău, urmat de raionul Ştefan Vodă, în care sunt 28 de staţii de irigare. Reprezentanţii Agenţiei „Apele Moldovei” mai spun că, până în 2025, se preconizează ca suprafeţele irigate să ajungă la 600 de mii de hectare.

Pentru a asigura irigarea unui hectar de teren agricol este necesară suma de aproape 4 mii de dolari. Sub aspect geografic, cele mai multe sisteme de irigare sunt concentrate în regiunea de sud a ţării. Staţii au fost construite în localităţile Ştefan Vodă, Olăneşti, Talmaza, Vulcăneşti, Ciobalaccia, Filipeni, Mingir, Costuleni, Anenii Noi, Şerpeni, Pugăceni, Gura Bâcului şi Roşcana. În regiunea Centru sunt staţii de irigare în Criuleni, Dubăsarii Vechi, Slobozia Duşca, Oniţcani, Holercani, Dubăsari, Orhei, Jora de Jos şi Lopatna. În nordul ţării găsim sisteme de irigare doar la Briceni, Corjeuţi, Lopatnic.

Prin intermediul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin Corporația Provocările Mileniului (finalizat în 2015) au mai fost instituite zece sisteme de irigare, care se află în localitățile Chircani-Zârneşti, Blindeşti, Grozeşti, Leova Sud, Jora de Jos, Lopatna, Coşnița, Criuleni, Puhăceni, Roşcani.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›