‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
41.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri9 lucruri neștiute despre incendiile forestiere din Moldova

9 lucruri neștiute despre incendiile forestiere din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Incendiile forestiere în Moldova pot cauza prejudicii economice și de mediu grave. Programul FLEG II finanțat de UE, prezintă 9 lucruri despre incendiile forestiere.

  1. Acoperirea cu vegetație forestieră în Moldova este redusă și constituie circa 13 % din teritoriul țării. Suprafețele unde se declanșează incendii forestiere sunt imediat localizate și gestionate în comun de către Agenția Moldsilva și Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE). SPCSE implementează activități de prevenire, precum sporirea gradului de sensibilizare și comunicare cu persoanele și companiile din țară, în special în perioadele uscate.
  2. Conform datelor FLEG, circa 95 % din pădurile Moldovei sunt păduri de foioase, mai puțin afectate de incendiile de coronament; totuși, incendiile de litieră pot afecta resturile vegetale, crengile căzute și trunchiurile, vegetația inferioară și diversitatea animală.
  3. Potrivit Agenției Moldsilva, 29 incendii forestiere au fost raportate în 2014, cuprinzând o suprafață de 338 ha, și 21 incendii forestiere au fost raportate în 2015, cuprinzând o suprafață de 120 ha. Toate incendiile forestiere sunt asociate cu prejudicii economice directe și un impact pe termen lung asupra compoziției pădurilor.
  4. Peste 90% din incendiile forestiere în Moldova sunt cauzate de neglijența umană, în special în perioadele mai uscate. Un foc de tabără nestins la timp, un muc de țigară aruncat pe o cărare, copiii jucându-se cu brichete – toate pot cauza un incendiu forestier.
  5. Peste 2/3 din teritoriul Moldovei sunt predestinate agriculturii. Deseori, incendiile forestiere sunt cauzate de oamenii care aprind primăvara și toamna vegetația de pe terenurile agricole. Incendiul se poate răspândi de la iarbă către pădurea aflată în vecinătate. Este un mit răspândit că, după arderea ierbii vechi, iarba nouă crește mai repede. Este doar parțial adevărat: inițial, iarba începe să crească mai repede pe solul încălzit, dar, ulterior, creșterea ei încetinește deoarece focul distruge o parte din valoarea nutrițională, care îi conferă fertilitate.
  6. Deșeurile pot, de asemenea, duce la apariția incendiilor în păduri. Sticlele goale sunt deosebit de periculoase. Sub acțiunea razelor solare sticlele acționează ca lentile, provocând  incendii. Din același motiv, orice echipament cu lentile puternice este periculos. Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, pot la fel cauza incendii. Este important ca obiectivul aparatului să fie acoperit cu capac.
  7. Incendiile forestiere de origine naturală nu sunt frecvente. Cea mai răspândită cauză a acestora este fulgerul, determinând circa 7-10 % din incendiile forestiere. Este valabil în special în zonele uscate, unde așa-numitele furtuni uscate sunt răspândite, când fulgerele lovesc solul dar precipitațiile se evaporează până a ajunge la sol.
  8. Schimbările climatice, creșterea temperaturii și riscurile de secetă ar putea spori numărul pădurilor sau terenurilor agricole afectate de incendii.
  9. Pădurile dense cu mai multă umbră, temperaturi mai mici și umiditate mai mare sunt mai puțin susceptibile incendiilor forestiere.

Programul FLEG II are drept scop îmbunătățirea guvernării și aplicării legislației forestiere în 7 țări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Rusia și Ucraina, care, împreună, cuprind peste 20% din pădurile lumii.

În mod special, programul FLEG II în Moldova oferă asistență nu numai instituțiilor silvice de stat, dar și comunităților locale deținătoare de terenuri silvice, precum și sectorului privat care reprezintă o forță în creștere. Prevenirea și controlul incendiilor forestiere sunt importante pentru gestionarea pădurilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›